Když je venku nevlídno, automaticky nás to táhne k hřejícím pokrmům, které nám dodávají energii. Spíš než mísu osvěžujícího salátu si dopřejeme misku horké polévky. A namísto studené smoothie bowl si s chutí dopřejeme pečené ovoce.
Inspirujte se hřejivými dobrotami, které vás potěší během celého dne a také během celého podzimu a zimy.
Snídaně
Říká se, že snídaně je základ dne. Někdo není úplně snídaňový typ, ale já se třeba na snídani těším už večer. Obzvlášť, když si namáčím ovesné vločky a připravuji si fermentovanou ovesnou kaši. Tu si během chladných měsíců můžete trochu ohřát. Ale jen tak, aby byla vlažná, ne horká – zabili byste jinak tu spoustu organismů, které se během noci stačili v kaši narodit, aby vám udělali dobře.
Fermentovaná ovesná kaše
Fermentovaná ovesná kaše je výborná snídaně pro každého a tím spíš pro ty, co se ráno nechtějí se snídaní dlouho dělat.
Alternativou této kaše může být rychlá kaše na zalití, která potřebuje jen chvíli na odstání. Kaše si můžete dochucovat různým kořením – skořicí, hřebíčkem, kardamonem, vanilkou, perníkovým kořením. V kaši také miluju macu, která jí dává takovou karamelovou příchuť. A pokud si chcete to podzimní nebo zimní ráno ještě více zpříjemnit, můžete si na pánvi nebo v troubě opéct trochu ovoce, které si naservírujete na kaši.
Domácí express kaše na zalití
Mrkvová ovesná kaše
O zapečené kaši už jste slyšeli? Chutná také báječně. Přimíchat si do ní můžete i trochu proteinu.
Zapečená ovesná kaše (proteinová)
Těšíte se na víkendovou snídani na vidličku? Pak se inspirujte například těmito vaflemi s pomerančem a skořicí nebo lívanečky s jablky.
Celozrnné žitné vafle s pomerančem a skořicí
Pohankové lívance s ricottou a jablky
Kdo rád snídá takové ty “moučníky” typu bábovky a buchty? Tady je pár tipů pro vás 🙂
Batátová bábovka bez cukru
Pohankový koláč s tvarohem a jablky
Banánový chlebíček s kokosem
Mrkvová bábovka s ořechy
Když nesnídám obilnou kaši, ráda si pochutnám na dobrém pečivu. Ideálně na sladko – s džemem nebo rozmačkaným banánem a jogurtem. Když je chladno, ráda si tuto banánovo-jogurtovou kombinaci popráším skořicí.
Špaldové bagely s brusinkami
Celozrnný žitný kváskový chléb do formy
Špaldové rohlíky
Žitno-špaldové celozrnné dalamánky s podmáslím
Pro slanou variantu se můžete inspirovat spoustou pomazánek, které využijete nejen ke snídani, ale i k večeři a pro návštěvy.
Namažte si…
Rozhodně nesmím zapomenout na tuhle snídani “do kapsy”!