Na první pohled vypadá jako maso. Když do něj zakrojíte, oddělující se vlákna opět evokují maso. Ale není to maso! Tacos s jackfruitem v kakaové marinádě překvapí nejen věrohodným masovým vzhledem, ale i chutí.
Jackfruit naslano
Jakckruit naslano pro mě byla ještě nedávno novinka. Čím dál častěji jsem na různé úpravy jackfruitu narážela na Instagramu a čím dál víc mě lákalo ho taky ozkoušet. Doposud jsem znala jackfruit jako čerstvé ovoce – sladké a šťavnaté. Mimochodem jde o největší stromové ovoce na světě. Netuším, koho napadlo jackfruit takto zpracovat, ale dal světu ingredienci, se kterou lze v kuchyni pěkně kouzlit a upravovat na řadu způsobů. Tacos se mi jevil jako jeden z těch nejatraktivnějších.
Tacos s jackfruitem v kakaové marinádě aneb Inspirace v mexické kuchyni
A protože tacos je známá mexická specialita, inspirovala jsem se u přípravy tacos dalšími prvky mexické kuchyně. Věděli jste například, že do chilli con carne přidávají Mexičani čokoládu? Proto jsem kakao přidala do pikantní marinády.

Jak pracovat s konzervovaným jackfruitem
Od Jackies jsem dostala nejen jackfruit na vyzkoušení (za což MOC děkuji), ale i instrukce, jak s ním pracovat, aby byl výsledek dokonalý. Postupujte ideálně takto:
- Jackfruit sceďte a propláchněte vodou. Zbavíte se kyselé limetkové chuti. Pokud se nakyslé chuti chcete zcela zbavit, ponořte jackfruit do vodní lázně se špetkou jedlé sody. Po 10 minutách sceďte a opět propláchněte.
- Kousky jackfruitu dobře osušte papírovou utěrkou. Nebojte se jackfruit vymačkat. Přebytečná voda by mohla vadit například při smažení.
- Pěkně jackfruit namarinujte. Klidně ho nechte v marinádě přes noc.
- V případě smažení nikam nespěchejte a neotáčejte kusy příliš často, aby byly ze všech stran pěkně opečené a křupavé.
- Výhodou jackfruitu je, že snese dlouhé vaření – změkne, ale nemá tendenci se rozpadat.


A co se týče možností, jak a kde jackfruit využít, můžete do tacos toto nemaso natrhat a smíchat s nějakou dobrou omáčkou či dipem. Trhaný jackfruit můžete podávat ve formě bagety nebo burgeru. Ale taky s rýží, těstovinama a nebo bramborovou kaší.
Kousky jackfruitu můžete restovat se zeleinou a vytvářet různá jídla typu stir-fry. Restované kousky můžete podávat se salátem. I těstovinovým resp. připravit těstoviny na různé způsoby. A tak různě.. 🙂 Inspiraci můžete najít například v Jackies kuchařce.
Moje poslední rada k úpravě je následující: Nebojte se výrazných chutí. Jackfruit, ač mě to překvapilo, sám o sobě v této podobě nemá moc specifickou chuť – je potřeba mu jí dodat.
Na závěr bych ještě jednou chtěla poděkovat Jackies za to, že mi tuhle originální ingredienci přiblížili a dodali nejen kousky jackfruitu ve slaném nálevu, ale i naprosto boží chipsy – sušený, křupavý jackfruit, který je strašně návykový!
Tacos s jackfruitem v kakaové marinádě s guacamole
Detaily receptu
6 minitortil
30 minut
15 – 20 minut
VEGANY
Ingredience
- Marináda:
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce javorového sirupu
1 lžíce limetové šťávy
1 lžíce rajského protlaku
2 lžičky kakaa
1/2 lžičky bramborového škrobu
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1 lžíce sezamu
sůl
chilli podle chuti
- Guacamole:
1 velké zralé avokádo
limetková šťáva z 1/2 limetky
1/4 lžičky mletého římského kmínu
1 malé nebo 1/2 většího rajčete
1 lžíce najemno pokrájené červené cibule
1 lžíce pokrájeného koriandru
sůl
kdo chce, může přidat chilli – já ho sypu až nakonec na tacos
- Dále:
2 plechovky jackrfruitu ve slaném nálevu (seženete na jackies.cz)
pšeničné placky na tacos (4 – 6 menších nebo 4 velké)
koriandr
najemno pokrájená červená cibule
chilli paprička
Postup
- Nejdříve si připravte marinádu – v míse promíchejte olej, javorový sirup, limetkovou šťávu, protlak, kakao, škrob, římský kmín, sezam, sůl a chilli.
- Jackfrutit nasypejte do cedníku, propláchněte a osušte papírovou utěrkou. Nasypejte kousky jackfruitu do marinády a pěkně je obalte. Můžete nechat marinovat v lednici (klidně přes noc). Rozprostřete jackfruit na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 220 °C (horkovzduch). Pečte 15 – 20 minut.
- Dužinu avokáda rozmačkejte na kaši. Zakápněte limetkovou šťávou a dobře promíchejte. Pak přidejte mletý římský kmín. Rajče zbavte semínek a nakrájejte na jemné kostičky. Přidejte k avokádu, stejně tak i cibuli a koriandr (případně chilli). Osolte a promíchejte.
- Placky nahřejte. Každou potřete trochou guacamole a naplňte jackfruitem. Podávejte posypané lístky koriandru, najemno pokrájenou červenou cibulkou a chilli.
