Domů » Lososové špízy s cuketou
lososové špízy s cuketou

Lososové špízy s cuketou

Skvěle vypadají a ještě lépe lososové špízy s cuketou chutnají. Je to jídlo skvělé pro vaše letní grilovačky, ale připravit si jej můžete i doma. Obzvlášť, pokud se nemůžete léta dočkat, nebo letní teploty nevybízí k tomu užít si večer pod širou oblohou.

Losos, jakožto ostatně řada dalších druhů ryb, má poměrně křehké maso. Je třeba být opatrný při otáčení špízů na grilu. Ryba je poměrně rychle hotová, stejně jako cuketa. Skvělé jídlo budete mít na stole raz dva. Negrilujte lososa tedy příliš dlouho, ale jen několik málo minut, aby zůstal šťavnatý a nevysušil se. Byla by to velká škoda, přišli byste tak o tu úžasnou lahodnou chuť, kterou nám nabízí.

Jako doplněk jsem připravila jogurtový dip. Můžete jej připravit ze zakysané smetany. Jako příloha se hodí dobré pečivo nebo dobrý salátek.

Lososové špízy s cuketou

Ingredience na 3–4 porce:

600 g lososa s kůží nebo cca 550 g bez kůže
1 lžíce najemno nasekaného oregana
2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
Nastrouhaná kůra z ½ citronu
Sůl
Čerstvě mletý pepř
1–2 cukety 

Dip:

120 g řeckého jogurtu
1–2 lžíce citronové šťávy
1 lžička najemno nakrájeného kopru
Sůl

K podávání:

Zeleninový salát
Čerstvé pečivo anebo jiná příloha dle chuti

Postup:

Lososa zbavte kůže a nakrájejte na větší kostky. 

Česnek nasekejte najemno a pak utřete se solí. Vložte do misky. Přidejte nakrájené oregano, olej, citronovou kůru, sůl a pepř a promíchejte.

V marinádě obalte lososa.

Cuketu pomocí škrabky naškrábejte na slabé dlouhé plátky. Ty skládejte do harmoniky a na střídačku s marinovaným lososem napichujte na jehly nebo špejle. 

Špízy pár minut grilujte dozlatova.

Mezitím promíchejte ingredience na dip – jogurt, citronovou šťávu, kopr a sůl. 

Špízy podávejte s dipem, zeleninovým salátem a pečivem nebo jinou oblíbenou přílohou.