Domů » Bruschetty s rajčaty na 2 způsoby
bruschetty s rajčaty

Bruschetty s rajčaty na 2 způsoby

Bruschetty s rajčaty jsou jedním z těch příkladů, které dokazují, že v jednoduchosti je krása – i chuť. Připravila jsem je proto ve dvou verzích, abyste si je mohli vychutnat maličko jinak.

První verze bruschett představuje klasiku – kostičky rajčat ochucení bazalkovým olejovým přelivem a parmezánem. Přidala jsem ještě křupavé restované pinie.

Té druhé verzi dominuje opečený sýr halloumi, ale dochucení zůstává. Doporučuji tento sýr krájet na tenké plátky, aby nepřebil chuť ostatních ingrediencí bruschett a také aby šel lépe ukousnout. Jak víte, tento vrzací sýr je poměrně pevný – díky tomu se právě hodí na grilování.

Bruschetty jsem fotila na nádherných designových prkénkách z 4COOK. Ty černé “vklady” do prkénka jsou vyrobeny z kusů dřeva starého až 3000 let, které bylo vytaženo z Dunaje. To dělá prkénka fakt nádhernými a nepřehlédnutelnými kousky ve vaší kuchyni.⁠

Bruschetty s rajčaty na 2 způsoby

Ingredience na 4 porce:

  • 1 velká bageta

  • 4 rajčata (verze s parmezánem) nebo hrst cherry rajčat (verze s halloumi)

  • 3 lžíce olivového oleje

  • 1,5 lžičky červeného vinného octa

  • 1 stroužek česneku

  • 1 jarní cibulka

  • Menší hrst bazalky

  • Sůl

  • Čerstvě mletý pepř

  • Piniová semínka

  • Hoblinky parmezánu nebo 1 kus halloumi

Postup

  • Bagetu nakrájejte na plátky a z obou stran opečte na pánvi nebo v topinkovači.
  • Pokud budete připravovat bruschetty s parmezánem, použijte velká rajčata. Ta rozkrojte na čtvrtiny a zbavte se tekutých vnitřků. Pevnou dužinu nakrájejte na malé kostičky a vložte do mísy.
  • Pokud se chystáte připravit bruschetty s halloumi, nakrájejte drobná rajčátka na plátky.
  • V misce promíchejte olej, ocet, najemno nakrájený nebo prolisovaný česnek, najemno nakrájenou jarní cibulku a bazalku, špetku soli a pepře.
  • Zálivkou zalijte nakrájená rajčata a promíchejte, anebo si zálivku nechte k pokapání bagetek s halloumi.
  • Piniová semínka nasucho opečte na pánvi dozlatova.
  • V případě bruschett s parmezánem naservírujte ochucená nakrájená rajčata na opečené plátky baget. Posypejte piniovými semínky a ozdobte hoblinami parmezánu.
  • Na bruschetty s halloumi nakrájejte halloumi na půl centimetru silné plátky, podélně ještě přepulte a osušte papírovou utěrkou. Pánev potřete olejem a sýr z obou stran opékejte dozlatova. Můžete případně ogrilovat.
  • Opečené plátky baget pokapejte zálivkou, obložte pár plátky rajčátek, kouskem opečeného sýra a znovu pokapejte zálivkou. Posypejte piniovými semínky a podávejte.