Grilovačka! Pokud nejste vegetarián či vegan, dost možná se vám jako první vybaví kus masa, který se krásně leskne, voní a je pěkně šťavnatý. Na grilu můžete připravit ale i zajímavější pokrmy. Zkuste třeba grilovaný ananas s halloumi, cuketou a chimmichurri. Třeba i jako předkrm.
Halloumi se na našem trhu objevil poměrně “nedávno”. Ačkoliv jste se s ním mohli na své dovolené setkat na domovském Kypru, po celém Řecku nebo i Turecku, zde se prodává teprve několik málo let. Tento “vrzací sýr” se vyznačuje svou pevností, která na grilu sice povolí, ale sýr se po opečení zcela nerozteče. Tím “vrzací” myslím, že vrže v zubech 😀 Je to sice zvláštní, ale beztak si na něm pochutnáme.
A pochutnáme si na něm v mnoha kombinacích. Skvěle doplňuje zejména zeleninové pokrmy, včetně salátů. Je poměrně hutný a sytý, orientačně obsahuje asi 20 – 25 % tuku.
V tomto receptu hraje velkou roli i argentinská omáčka chimichurri. Připravila jsem pro ní samostatný příspěvek a zde si můžete recept rozkliknout:
Grilovaný ananas s halloumi, cuketou a chimichurri


Ingredience:
- Ananas (1 plátek na 1 porci)
- Cuketa (6 plátků na 1 porci)
- Halloumi sýr (2 plátky na 1 porci)
- Olivový olej
- Sůl
- Čerstvě mletý kampotský pepř
Postup:
- Ananas zbavený slupky nakrájejte na centimetr silné plátky. Vykrojte tuhý vnitřek. Potřete z obou stran lehce olejem.
- Cuketu nakrájejte na plátky o něco slabší – asi půlcentimetrové. Přendejte do mísy, lehce zakápněte olejem, osolte a promíchejte.
- Halloumi sýr nakrájejte na sílu do 1 centimetru. Ačkoliv je sýr tučný, také jej raději potřete olejem, aby se na gril nepřichytil.
- Ananas, cuketu i halloumi grilujte z obou stran několik málo minut. Hotové jsou za téměř stejnou dobu. Po ogrilování cuketu opepřete.