Ačkoliv si většina z nás vybaví lokše ve spojení s povidly a mákem anebo s kačkou a zelím, mají lokše velice variabilní využití. Lokše se dají plnit nejrůznějšími náplněmi.
Servírujte lokše originálně
Bramborové lokše jsou ve své podstatě velice tvárná placka, která se dá překlápět i srolovat. Byla by škoda nevyužít takového potenciálu. Pro Proženy.cz jsem například připravila recept na lokše plněné trhaným krůtím masem, které dokonce chutnali i Honzovi! A to je co říct 😀 Dobré můžou být i se zeleninovou náplní, po vzoru receptu na tortilly plněné cuketou a sýrem.
Nasladko budou chutnat s hruškami na různé úpravy – pečenými, v podobě povidel atd. A švestkami, samozřejmě! 🙂 Nebojte se toho a nezůstávejte jen u lokší s kačenou a se zelím. Byla by škoda o tyhle jednoduché, ale dobré placky přijít.
Lokše s povidly a mákem
Detaily receptu
4 lokše
20 minut
5 – 6 min/placka
Ingredience
300 g brambor uvařených ve slupce, oloupaných
100 g hladké mouky – může být i celozrnná + cca 50 g na podsypávání
špetka soli
Ghí nebo rozpuštěné máslo na potírání
Postup
- Oloupané brambory nastrouhejte najemno nebo prolisujte “sítem” na brambory.
- Propracujte se špetkou soli a cca 80 g mouky. Zbylých 20 si nechte na další krok.
- Těsto rozdělte na 4 kousky. Každý z nich – jeden po druhém vždy krátce propracujte na pomoučené pracovní ploše z trochou mouky a vyválejte na tenkou placku (o průměru asi 20 cm). Důkladně podsypávejte, aby se nepřichytila.
- Opékejte nasucho na pánvi 2 až 3 minuty z každé strany.
- Po upečení lehce potřete ghí. Placky skládejte na sebe.
- Potírejte povidly a posypejte mletým mákem a moučkovým cukrem, panelou anebo servírujte s jiným druhem sladidla (čekankový nebo javorový sirup, med apod.)