Domů » Lokše s povidly a mákem
lokše

Lokše s povidly a mákem

Ačkoliv si většina z nás vybaví lokše ve spojení s povidly a mákem anebo s kačkou a zelím, mají lokše velice variabilní využití. Lokše se dají plnit nejrůznějšími náplněmi.

Servírujte lokše originálně

Bramborové lokše jsou ve své podstatě velice tvárná placka, která se dá překlápět i srolovat. Byla by škoda nevyužít takového potenciálu. Pro Proženy.cz jsem například připravila recept na lokše plněné trhaným krůtím masem, které dokonce chutnali i Honzovi! A to je co říct 😀 Dobré můžou být i se zeleninovou náplní, po vzoru receptu na tortilly plněné cuketou a sýrem.

Nasladko budou chutnat s hruškami na různé úpravy – pečenými, v podobě povidel atd. A švestkami, samozřejmě! 🙂 Nebojte se toho a nezůstávejte jen u lokší s kačenou a se zelím. Byla by škoda o tyhle jednoduché, ale dobré placky přijít.

Lokše s povidly a mákem

Detaily receptu

Množství

4 lokše

Doba přípravy

20 minut

Doba pečení

5 – 6 min/placka

Vhodné i pro VEGANY

Ingredience

  • 300 g brambor uvařených ve slupce, oloupaných

  • 100 g hladké mouky – může být i celozrnná + cca 50 g na podsypávání

  • špetka soli

  • Ghí nebo rozpuštěné máslo na potírání

Postup

  • Oloupané brambory nastrouhejte najemno nebo prolisujte “sítem” na brambory.
  • Propracujte se špetkou soli a cca 80 g mouky. Zbylých 20 si nechte na další krok.
  • Těsto rozdělte na 4 kousky. Každý z nich – jeden po druhém vždy krátce propracujte na pomoučené pracovní ploše z trochou mouky a vyválejte na tenkou placku (o průměru asi 20 cm). Důkladně podsypávejte, aby se nepřichytila.
  • Opékejte nasucho na pánvi 2 až 3 minuty z každé strany.
  • Po upečení lehce potřete ghí. Placky skládejte na sebe.
  • Potírejte povidly a posypejte mletým mákem a moučkovým cukrem, panelou anebo servírujte s jiným druhem sladidla (čekankový nebo javorový sirup, med apod.)