Vepřová panenka je velice oblíbená pro svou jemnost a snadnou přípravu. Ze silné části můžete připravit například tyto medailonky. Palec a špičku využijete při přípravě soté nebo špízů.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 12. 5. 2016
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 2 – 4 porce
Suroviny:
- 4 steaky z vepřové panenky, silné asi 5 cm, o celkové váze 400 – 500 g
- 4 plátky anglické slaniny
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Olivový olej
Bylinkové máslo:
- 25 g másla
- 2 lístky bazalky
- Malá snítka tymiánu
- ½ stroužku česneku
- Sůl
Šťouchané brambory:
- 400 – 500 g brambor
- Oříšek másla
- 2 jarní cibulky
- Sůl
Postup:
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit v osolené vodě doměkka.
- Troubu předehřejte na 150 ⁰C.
- Maso osolte a opepřete, obalte v olivovém oleji. Každý kousek masa obalte v plátku slaniny a převažte provázkem. Do rozpálené pánve nalijte 1 – 2 lžíce oleje a maso zprudka opečte z všech stran. Bude to trvat asi 5 minut. Poté přendejte na plech anebo spolu s pánví dejte dopéct do trouby na 10 – 15 minut.
- Máslo promíchejte s nadrobno nasekanými bylinkami a najemno pokrájeným česnekem.
- Brambory sceďte. Jarní cibulku nakrájejte na slabá kolečka. Ve velkém hrnci zpěňte na oříšku másla cibulku. Přisypte brambory a stáhněte z plotny. Šťouchadlem rozšťouchejte. Podle potřeby dosolte. Pro zjemnění můžete přidat smetanu.
- Na talíř naservírujte přílohu a maso. Pomocí lžiček vytvořte drobné nočky z másla a posaďte je na maso.