Domů » Medailonky z vepřové panenky se šťouchanými brambory

Medailonky z vepřové panenky se šťouchanými brambory

Vepřová panenka je velice oblíbená pro svou jemnost a snadnou přípravu. Ze silné části můžete připravit například tyto medailonky. Palec a špičku využijete při přípravě soté nebo špízů.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
12. 5. 2016

Doba přípravy: 30 minut

Množství: 2 – 4 porce

Suroviny:

  • 4 steaky z vepřové panenky, silné asi 5 cm, o celkové váze 400 – 500 g
  • 4 plátky anglické slaniny
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Olivový olej

Bylinkové máslo:

  • 25 g másla
  • 2 lístky bazalky
  • Malá snítka tymiánu
  • ½ stroužku česneku
  • Sůl

Šťouchané brambory:

  • 400 – 500 g brambor
  • Oříšek másla
  • 2 jarní cibulky
  • Sůl

Postup:

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit v osolené vodě doměkka.
  2. Troubu předehřejte na 150 ⁰C.
  3. Maso osolte a opepřete, obalte v olivovém oleji. Každý kousek masa obalte v plátku slaniny a převažte provázkem. Do rozpálené pánve nalijte 1 – 2 lžíce oleje a maso zprudka opečte z všech stran. Bude to trvat asi 5 minut. Poté přendejte na plech anebo spolu s pánví dejte dopéct do trouby na 10 – 15 minut.
  4. Máslo promíchejte s nadrobno nasekanými bylinkami a najemno pokrájeným česnekem.
  5. Brambory sceďte. Jarní cibulku nakrájejte na slabá kolečka. Ve velkém hrnci zpěňte na oříšku másla cibulku. Přisypte brambory a stáhněte z plotny. Šťouchadlem rozšťouchejte. Podle potřeby dosolte. Pro zjemnění můžete přidat smetanu.
  6. Na talíř naservírujte přílohu a maso. Pomocí lžiček vytvořte drobné nočky z másla a posaďte je na maso.