Mrkev je jeden z mých nejoblíbenějších druhů zeleniny. Sousloví ‚zelenina nasladko‘ může znít sice trochu divně, ale sami mi určitě dáte za pravdu, že když se konkretizuje druh zeleniny, může znít ‚mrkvová sušenka‘ dost lákavě. A to si pište, že tyhle sušenky stojí určitě za vyzkoušení! Po upečení jsou krásně měkké a vláčné. A co víc? Jsou samozřejmě zdravé 🙂
O kokosové mouce jste jistě slyšeli a možná ji někdo z vás doma používáte. Někdo je možná skeptický a váhá s koupí produktu, o jehož využití nic moc neví. Nicméně si myslím, že pokud už jednou kokosovou mouku zkusíte a upečete z ní nějaký ověřený recept, rádi ji do nákupního košíku přihodíte i příště. A to samé platí o xylitolu – březovém cukru. Sladí stejně jako klasický cukr, ale má o mnoho nižší energetickou hodnotu a narozdíl od cukru prospívá xylitol zubům.
Karob namísto kakaa
A co karob? Svatojánský chlebíček teď používám namísto kakaa. Důvodem je citlivost našeho kojeného miláčka na…a to zatím pořádně nevíme. Jelikož se mu vyloupl ekzém, musím se vyvarovat dráždivým potravinám a kakao je na black listu. Ale jeho chuť mi plně vynahrazuje přirozeně sladká chuť karobu, který si sypu prakticky denně do ovesné kaše. A teď jsem ho použila pro přípravu polevy.
Sušené jedlé květy ozdobí nejen sušenky
Sušenými jedlými květy jsem doposud doma nedisponovala, ale moc mě potěšili ze Světa plodů, že mi je poslali. Takže, jak jste jistě pochopili, najdete na jejich stránkách nejen nepřeberné množství sušených plodů, ořechů a semínek, ale právě i takovéhle hodobóžovky, kterými dopilujete svoje dobrůtky do posledního detailu. Mimochodem kokosovou mouku mám také odtamtud. Pokud jste si sušené jedlé květy nepořídili, můžete samozřejmě sáhnout po strouhaném kokosu 🙂 Je to na vás. Beztak má každý svůj vlastní rukopis, kterým tvoří jak samotné jídlo, tak originální zdobení.
Detaily receptu
1 plech/28 ks
30 minut
20 minut
Ingredience
- Těsto:
200 g nastrouhané mrkve
70 g kokosového tuku
80 g kokosové mouky
50 g jemných ovesných vloček
1 lžíce (25 g) medu
20 g xylitoliu
- Poleva:
40 g kokosového tuku
24 g karobu (popř. kakaa)
- Na ozdobení:
jedlé květy nebo stouhaný kokos
Postup
- Suroviny na těsto pořádně propracujte – nejlépe rukama, tak kokosový tuk povolí a podaří se vám ho důkladně propracovat s dalšími surovinami.
- Z těsta vytvarujte 2 kvádry o hraně cca 3 – 4 cm. Zabalte do fólie a uložte do mrazáku alespoň na 3 hodiny.
- Z těsta krájejte necelý 1 cm silné plátky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. V troubě pečte při 170 °C asi 20 minut.
- Rozehřejte kokosový tuk a po částech do něj vmíchejte karob. Vyšlehejte hladkou polevu a potírejte jí sušenky. Posypejte jedlými květy nebo kokosem a nechte zaschnout.
- Skladujte uzavřené v krabičce v chladu.