Domů » Pečená treska v parmské šunce s rajčaty a olivami
ryba v parmské šunce

Pečená treska v parmské šunce s rajčaty a olivami

Jsou jídla, která zdánlivě vypadají “normálně”, a přitom jejich chuť je naprosto božská. Pečená treska v parmské šunce nejen, že dobře vypadá, ale ta chuť! Během pečení s rajčaty, olivami a bylinkami se v pekáčku utvoří úžasná šťáva, o kterou nebudete chtít přijít do poslední kapky. Podávejte proto jídlo s pečivem, které ji dokáže pěkně nasáknout.

pečená treska s rajčaty a olivami

Paradoxem je, že pro přípravu tohoto receptu mě inspiroval Honza. Ukazoval mi fotku pěkně vypadajícího pekáčku, kde je takhle pěkně zabalená rybka, nějaké olivy… Proč paradox? On ryby moc nejí. Má relativně rád lososa a na ryby jezdíval s taťkou a bratry, ale nejde o jeho oblíbený druh jídla. Honzík ten ryby zatím naštěstí jí, tak snad mu to i zůstane. Hodně chce být “jako táta”, což bohužel nevědomky v té vybíravosti v jídle je 🙂

I když Honza ryby moc nemusí, povečeřeli jsme spolu tuhle úžasnou pečenou tresku. Já měla větší porci ryby, Honza zase přílohy. Jasný důkaz toho, jak se skvěle doplňujem 😀

Od té chvíle, co jsem vymetla talíř, jsem se moc těšila, až s vámi tento recept sdílím. Nejdříve jsem musela počkat, až bude zveřejněný na blogu Eta, jelikož recept vznikl ve spolupráci s touto tradiční českou značkou. Noo a potom “zbývalo” se k tomu dostat a připravit ho sem. Času není mnoho, přípravy na svatbu začínají vrcholit a tak vůbec mi přijde, že urvat trochu času “pro sebe” je nadlidský úkol. Ale nemůžu si stěžovat.

Práce, kterou dělám, dělám s láskou a nadšením. Však taková spolupráce třeba například s ETA, je radost! Vaše liky a feedbacky jsou radost! Recepty publikované na Forbes jsou radost..stejně tak další výstupy.. Co víc si přát?! 🙂 Snad jen další talíř téhle vynikající pečené tresky. Musím jí zase brzy připravit!

Pečená treska v parmské šunce s rajčaty a olivami

Detaily receptu

Množství

2 – 4 porce

Doba přípravy

15 minut

Doba pečení

30 minut

bez

LEPKU

Ingredience

  • 1 červená cibule

  • 500 g cherry rajčat

  • 2 stroužky česneku

  • Hrst čerstvých bylinek – mix bazalky, tymiánu a oregana

  • 4 lžíce olivového oleje

  • Sůl

  • 500 g/4 menší porce tresky bez kůže – ideálně horní část (svíčková)

  • Citron

  • Čerstvě mletý pepř

  • 4 plátky parmské šunky

  • 200 g zelených oliv s peckou

Postup

  • Cibuli nakrájejte na měsíčky. Nasypejte spolu s rajčaty do zapékací mísy. Přidejte najemno nasekaný česnek a bylinky. Přilijte 4 lžíce olivového oleje, lehce osolte a promíchejte. Podlijte vínem.
  • Mísu vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 10 minut.
  • Tresku pokapejte citronem. Lehce osolte a opepřete ze všech stran. Každou porci obalte plátkem sušené šunky.
  • Po 10 minutách přidejte k předpečené zelenině olivy, rybu a pekáč vraťte zpět do trouby. Pečte 15 – 20 minut.
  • Podávejte ideálně s pečivem, protože to skvěle nasákne úžasnou šťávu, která se během pečení vytvoří.