Domů » Ryba s mrkvovým pyré a avokádovou salsou
Ryba s mrkvovým pyré

Ryba s mrkvovým pyré a avokádovou salsou

Ryba a citron – to je nerozlučná dvojice. V tomto receptu doprovází rybku v trochu jiné, než klasické syrové verzi, a možná právě do jídlo povyšuje na ještě vyšší level. Ryba s mrkvovým pyré vyniká krásným balancem mezi sladkou a svěží chutí, takže si myslím, že vás, milovníky ryb, jistě osloví.

Jaká že je ta “jiná podoba” citronu? Jde o využití “zavařeniny” Citron od Yuzu, která vyniká opravdu silnou citrusovou chutí – vyvažuje sladkou a kyselou chuť a hodí se tak i různě do dezertů, do nápojů, ale klidně i do slaného pokrmu, jako je tento. Skoro byste ve spojení s mrkví hádali, že je v pyré pomeranč. Tuhle chuť si oblíbíte možná natolik, že se nebudete bát přidat lžičku i do pikantní a zároveň lahodné avokádové salsy.

Pokud zrovna nemáte doma Citron od Yuzu, přidejte do pyré 1 – 2 lžíce citronové šťávy a přistrouhněte trochu kůry.

Ryba s mrkvovým pyré a avokádovou salsou

Ingredience na 2 porce:

Pyré:

  • 500 g mrkve, oloupané
  • 2 lžíce oleje
  • Sůl
  • 1 lžíce Yuzu Citron
  • 1 rovná lžička tymiánu (čerstvého)
  • Čerstvě mletý pepř
  • 5 lžic smetany
  • 3 – 5 lžic horké vody

Salsa:

  • ½ avokáda
  • ¼ menší červené cibule
  • ½ kajenské chilli papričky
  • ½ lžíce najemno nakrájené petrželky nebo koriandru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička Yuzu Citron (lze vynechat)
  • Sůl

Dále potřebujete:

  • 2 filety bělomasé ryby (např. mořský vlk nebo pražma)
  • Olivový olej
  • Oříšek másla

Postup:

  1. Mrkev nakrájejte na špalíky dlouhé asi 5 cm. Silnější kusy překrojte podélně na čtvrtiny, slabší mrkev stačí překrojit napůl. V míse promíchejte se 2 lžícemi oleje a špetkou soli. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Při 200 °C pečte doměkka 20 – 25 minut.
  2. Než se upeče mrkev, připravte salsu. Avokádo nakrájejte na malé kostičky. Cibuli, chilli (bez semínek) a petrželku nebo koriandr nakrájejte najemno. Vše vložte do misky. Zalijte olejem, přidejte Yuzu Citron, špetku soli a promíchejte.
  3. Upečenou mrkev přendejte do mixéru. Přidejte Yuzu Citron, tymián, pepř a trochu smetany s horkou vodou. Mixujte najemno. Podle potřeby přilijte smetanu nebo horkou vodu a mixujte, abyste docílili požadované konzistence.
  4. Filety ryby (s kůží, bez šupin) překrojte napůl. Z obou stran osolte. V pánvi rozehřejte 2 – 3 lžíce oleje. Rybu kůží dolů pokládejte do pánve a chvíli přidržte prsty nebo obracečkou, aby se ryba nezkroutila. Jen pár minut opékejte, poté otočte a dopékejte maximálně minutu.
  5. Na talíře naservírujte mrkvové pyré, rybu a pokapejte salsou.
Ryba s mrkvovým pyré