Ryba a citron – to je nerozlučná dvojice. V tomto receptu doprovází rybku v trochu jiné, než klasické syrové verzi, a možná právě do jídlo povyšuje na ještě vyšší level. Ryba s mrkvovým pyré vyniká krásným balancem mezi sladkou a svěží chutí, takže si myslím, že vás, milovníky ryb, jistě osloví.
Jaká že je ta “jiná podoba” citronu? Jde o využití “zavařeniny” Citron od Yuzu, která vyniká opravdu silnou citrusovou chutí – vyvažuje sladkou a kyselou chuť a hodí se tak i různě do dezertů, do nápojů, ale klidně i do slaného pokrmu, jako je tento. Skoro byste ve spojení s mrkví hádali, že je v pyré pomeranč. Tuhle chuť si oblíbíte možná natolik, že se nebudete bát přidat lžičku i do pikantní a zároveň lahodné avokádové salsy.
Pokud zrovna nemáte doma Citron od Yuzu, přidejte do pyré 1 – 2 lžíce citronové šťávy a přistrouhněte trochu kůry.
Ryba s mrkvovým pyré a avokádovou salsou


Ingredience na 2 porce:
Pyré:
- 500 g mrkve, oloupané
- 2 lžíce oleje
- Sůl
- 1 lžíce Yuzu Citron
- 1 rovná lžička tymiánu (čerstvého)
- Čerstvě mletý pepř
- 5 lžic smetany
- 3 – 5 lžic horké vody
Salsa:
- ½ avokáda
- ¼ menší červené cibule
- ½ kajenské chilli papričky
- ½ lžíce najemno nakrájené petrželky nebo koriandru
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička Yuzu Citron (lze vynechat)
- Sůl
Dále potřebujete:
- 2 filety bělomasé ryby (např. mořský vlk nebo pražma)
- Olivový olej
- Oříšek másla
Postup:
- Mrkev nakrájejte na špalíky dlouhé asi 5 cm. Silnější kusy překrojte podélně na čtvrtiny, slabší mrkev stačí překrojit napůl. V míse promíchejte se 2 lžícemi oleje a špetkou soli. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Při 200 °C pečte doměkka 20 – 25 minut.
- Než se upeče mrkev, připravte salsu. Avokádo nakrájejte na malé kostičky. Cibuli, chilli (bez semínek) a petrželku nebo koriandr nakrájejte najemno. Vše vložte do misky. Zalijte olejem, přidejte Yuzu Citron, špetku soli a promíchejte.
- Upečenou mrkev přendejte do mixéru. Přidejte Yuzu Citron, tymián, pepř a trochu smetany s horkou vodou. Mixujte najemno. Podle potřeby přilijte smetanu nebo horkou vodu a mixujte, abyste docílili požadované konzistence.
- Filety ryby (s kůží, bez šupin) překrojte napůl. Z obou stran osolte. V pánvi rozehřejte 2 – 3 lžíce oleje. Rybu kůží dolů pokládejte do pánve a chvíli přidržte prsty nebo obracečkou, aby se ryba nezkroutila. Jen pár minut opékejte, poté otočte a dopékejte maximálně minutu.
- Na talíře naservírujte mrkvové pyré, rybu a pokapejte salsou.
