Milovníci pasty mají 25.10. co slavit. Těstoviny mají svůj mezinárodní den a tak není od věci věnovat jim nový recept. Těstoviny vnímám jako hrozně jednoduché a rychlé jídlo, které si zvládnete připravit i když máte v lednici a špajzu vyrabováno, proto i tenhle recept jsem pojala tak, abyste ho zvládli připravit raz dva.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 25. 10. 2018
Výjimkou těch rychlých receptů na těstoviny jsou samozřejmě lasagne a plněné druhy těstovin. Mimochodem, víte, že existuje více než 300 druhů těstovin?Pro tenhle recept jsem vybrala jedny z těch základních, které zná každý – tagliatelle. I přesto, že bych si je mohla vyrobit doma sama, zvolila jsem jednodušší variantu a vybrala si „domácí“ hotové, čerstvé těstoviny ve Sklizeno. Zrovna měli v chlaďáku špenátové těstoviny, takže jsem se vrhla na zelenkavou variantu, se kterou jsem sladila další použité ingredience.
Těmi jsou například avokádo, cuketa a řapíkatý celer. K avokádu bych chtěla dát jedno upozornění – použijte zralé měkké avokádo, které vám další suroviny skvěle propojí a získáte díky němu krémovitou konzistenci omáčky.
K řapíkatému celeru bych Vám ráda řekla něco málo ke svému zjištění. Jde o to, že celer vypěstovaný lokálním farmářem, má úplně jiné grády – líší se nejen vhledem, ale i chutí a pevností. Pokud budete mít možnost koupit si celer z rukou malého pěstitele, určitě mu dejte přednost.
Parmezán miluju! Tuhle surovinu jsem si prostě odpustit nemohla už proto, že když se řekne slovo „těstoviny“, vybavím si i tenhle sýr, který se spíš používá jako koření. Dá jídlu ten správný šmrnc. Sáhla jsem po jemnějším, dvanáctiměsíčním sýru. Ten nepřebil chuť dalších surovin, ale zároveň jídlo pozvedl.
Detaily receptu
2 – 3 porce
30 minut
Ingredience
1 balení (380 g) čerstvých těstovin – tagliatelle
1 menší cibule
2 lžíce olivového oleje
50 g řapíkatého celeru
250 g cukety (cca 15 cm středně velké cukety)
½ vyzrálého avokáda
2 lžíce citronové šťávy
50 g parmezánu
1 stroužek česneku
hrst bazalkových lístků
čerstvě mletý pepř
rukola a piniová semínka na posypání
Postup
- Dejte vařit vodu na těstoviny.
- Cibuli nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli pozvolna opékejte dozlatova.
- Řapíkatý celer nakrájejte našikmo na slabé plátky. Cuketu nakrájejte na hranolky – ukrojte asi 7 cm cukety a rozkrájejte na hranolky cca 1 cm x 1 cm silné. Přidejte k cibuli, osolte a pozvolna opékejte, dokud zelenina nezměkne.
- V misce rozmačkejte avokádo vidličkou a zakápněte citronovou šťávou. Přidejte nastrouhaný parmezán, prolisovaný stroužek česneku a rozmíchejte. Bazalku nakrájejte na co nejjemnější kousky a vmíchejte ji do omáčky. Podle chuti dopepřete a případně dosolte.
- Těstoviny promíchejte důkladně s omáčkou.
- Nakonec do těstovin vmíchejte zeleninu opečenou na pánvi a servírujte. Posypejte rukolou a piniovými semínky. Pro zvýraznění jejich chuti doporučuji nasucho opražit na pánvi.
Děkuji Sklizeno za poskytnutí kvalitních surovin pro tento recept!