Domů » Těstoviny s cuketou a avokádovou omáčkou
těstoviny

Těstoviny s cuketou a avokádovou omáčkou

Milovníci pasty mají 25.10. co slavit. Těstoviny mají svůj mezinárodní den a tak není od věci věnovat jim nový recept. Těstoviny vnímám jako hrozně jednoduché a rychlé jídlo, které si zvládnete připravit i když máte v lednici a špajzu vyrabováno, proto i tenhle recept jsem pojala tak, abyste ho zvládli připravit raz dva.

těstoviny

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
25. 10. 2018

Výjimkou těch rychlých receptů na těstoviny jsou samozřejmě lasagne a plněné druhy těstovin. Mimochodem, víte, že existuje více než 300 druhů těstovin?Pro tenhle recept jsem vybrala jedny z těch základních, které zná každý – tagliatelle. I přesto, že bych si je mohla vyrobit doma sama, zvolila jsem jednodušší variantu a vybrala si „domácí“ hotové, čerstvé těstoviny ve Sklizeno. Zrovna měli v chlaďáku špenátové těstoviny, takže jsem se vrhla na zelenkavou variantu, se kterou jsem sladila další použité ingredience.

Těmi jsou například avokádo, cuketa a řapíkatý celer. K avokádu bych chtěla dát jedno upozornění – použijte zralé měkké avokádo, které vám další suroviny skvěle propojí a získáte díky němu krémovitou konzistenci omáčky.

K řapíkatému celeru bych Vám ráda řekla něco málo ke svému zjištění. Jde o to, že celer vypěstovaný lokálním farmářem, má úplně jiné grády – líší se nejen vhledem, ale i chutí a pevností. Pokud budete mít možnost koupit si celer z rukou malého pěstitele, určitě mu dejte přednost.

Parmezán miluju! Tuhle surovinu jsem si prostě odpustit nemohla už proto, že když se řekne slovo „těstoviny“, vybavím si i tenhle sýr, který se spíš používá jako koření. Dá jídlu ten správný šmrnc. Sáhla jsem po jemnějším, dvanáctiměsíčním sýru. Ten nepřebil chuť dalších surovin, ale zároveň jídlo pozvedl.

Detaily receptu

Množství

2 – 3 porce

Doba přípravy

30 minut

Ingredience

  • 1 balení (380 g) čerstvých těstovin – tagliatelle

  • 1 menší cibule

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 50 g řapíkatého celeru

  • 250 g cukety (cca 15 cm středně velké cukety)

  • ½ vyzrálého avokáda

  • 2 lžíce citronové šťávy

  • 50 g parmezánu

  • 1 stroužek česneku

  • hrst bazalkových lístků

  • čerstvě mletý pepř

  • rukola a piniová semínka na posypání

Postup

  • Dejte vařit vodu na těstoviny.
  • Cibuli nakrájejte najemno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli pozvolna opékejte dozlatova.
  • Řapíkatý celer nakrájejte našikmo na slabé plátky. Cuketu nakrájejte na hranolky – ukrojte asi 7 cm cukety a rozkrájejte na hranolky cca 1 cm x 1 cm silné. Přidejte k cibuli, osolte a pozvolna opékejte, dokud zelenina nezměkne.
  • V misce rozmačkejte avokádo vidličkou a zakápněte citronovou šťávou. Přidejte nastrouhaný parmezán, prolisovaný stroužek česneku a rozmíchejte. Bazalku nakrájejte na co nejjemnější kousky a vmíchejte ji do omáčky. Podle chuti dopepřete a případně dosolte.
  • Těstoviny promíchejte důkladně s omáčkou.
  • Nakonec do těstovin vmíchejte zeleninu opečenou na pánvi a servírujte. Posypejte rukolou a piniovými semínky. Pro zvýraznění jejich chuti doporučuji nasucho opražit na pánvi.

Děkuji Sklizeno za poskytnutí kvalitních surovin pro tento recept!