Domů » Treska pečená s paprikami a olivami
Treska pečená s paprikami a olivami

Treska pečená s paprikami a olivami

Kdybych bych měla říct, jak mám nejraději připravenou rybu, resp. jak si ji nejraději vařím doma, tak vzpomenu tento recept a jeden jemu podobný. Treska pečená s paprikami a olivami a treska s olivami a rajčaty jsou přesně ty, které mě odvanou na slunnou pláž.

Tresku s olivami a rajčaty, kterou jsem zařadila i do mé kuchařky Vaříme lehce, bych zařadila od italské kuchyně, zatímco tuto verzi s paprikami spíše do kuchyně španělské. Obě jsou mi sympatické a dost dobře si umím představit pobývat na tamějších pláží měsíc, klidně dva, užívat pohody a místní gastronomie. Na tenhle sen si můžu nechat zajít chuť, ale na tresku se zeleninou si ji rozhodně zajít nenechám.

Velkou předností tohoto receptu je jednak rychlá příprava a pak ten úžasný výsledek, který vznikne během pár minut v troubě. Zelenina i rybka pustí šťávu, což se smísí na dně pekáče a je z toho naprostá pecka – tu šťávičku budete chtít vysát do poslední kapky, proto je nejlepší přílohou pečivo.

Treska pečená s paprikami a olivami

Treska pečená s paprikami a olivami

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g tresky bez kůže – ideálně silná část zvaná svíčková
  • 1 citron
  • Olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená cibule
  • Hrst až dvě oliv dle chuti (kalamata/zelené/černé – mix)
  • Čerstvá petrželka na posypání

Postup:

  1. Dlouhý filet tresky překrojte na menší porce.  
  2. Z citronu odkrojte tolik plátků, kolik máte připravených kousků tresky. Zbylým citronem potřete kousky ryby.  
  3. Rybu potřete olejem, osolte a opepřete. 
  4. Do zapékací mísy nalijte 2 – 3 lžíce olivového oleje. Přidejte do mísy najemno nasekaný česnek. Papriky nakrájejte na proužky, cibuli na měsíčky a spolu s olivami vložte do mísy. Osolte a promíchejte. Zeleninu rozprostřete a na ní rozendejte kusy ryby. Na každý kousek ryby položte plátek citronu. 
  5. Pečte při 200 °C 20 minut.  
  6. Podávejte s pečivem, to totiž krásně nasákne šťávu, která se vypekla.  

Recept jsem připravila ve spolupráci s Košík.cz