Kdybych bych měla říct, jak mám nejraději připravenou rybu, resp. jak si ji nejraději vařím doma, tak vzpomenu tento recept a jeden jemu podobný. Treska pečená s paprikami a olivami a treska s olivami a rajčaty jsou přesně ty, které mě odvanou na slunnou pláž.
Tresku s olivami a rajčaty, kterou jsem zařadila i do mé kuchařky Vaříme lehce, bych zařadila od italské kuchyně, zatímco tuto verzi s paprikami spíše do kuchyně španělské. Obě jsou mi sympatické a dost dobře si umím představit pobývat na tamějších pláží měsíc, klidně dva, užívat pohody a místní gastronomie. Na tenhle sen si můžu nechat zajít chuť, ale na tresku se zeleninou si ji rozhodně zajít nenechám.
Velkou předností tohoto receptu je jednak rychlá příprava a pak ten úžasný výsledek, který vznikne během pár minut v troubě. Zelenina i rybka pustí šťávu, což se smísí na dně pekáče a je z toho naprostá pecka – tu šťávičku budete chtít vysát do poslední kapky, proto je nejlepší přílohou pečivo.
Treska pečená s paprikami a olivami

Ingredience na 4 porce:
- 500 g tresky bez kůže – ideálně silná část zvaná svíčková
- 1 citron
- Olivový olej
- 2 stroužky česneku
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 červená cibule
- Hrst až dvě oliv dle chuti (kalamata/zelené/černé – mix)
- Čerstvá petrželka na posypání
Postup:
- Dlouhý filet tresky překrojte na menší porce.
- Z citronu odkrojte tolik plátků, kolik máte připravených kousků tresky. Zbylým citronem potřete kousky ryby.
- Rybu potřete olejem, osolte a opepřete.
- Do zapékací mísy nalijte 2 – 3 lžíce olivového oleje. Přidejte do mísy najemno nasekaný česnek. Papriky nakrájejte na proužky, cibuli na měsíčky a spolu s olivami vložte do mísy. Osolte a promíchejte. Zeleninu rozprostřete a na ní rozendejte kusy ryby. Na každý kousek ryby položte plátek citronu.
- Pečte při 200 °C 20 minut.
- Podávejte s pečivem, to totiž krásně nasákne šťávu, která se vypekla.
Recept jsem připravila ve spolupráci s Košík.cz