Tuňák sice není jednou z těch levnějších ryb, ale rozhodně se hodí na váš stůl alespoň jednou za čas. Plánujete-li nevšední hostinu, bude tuňák to pravé, čím své hosty nebo rodinu potěšíte.
Nezapomeňte na to, že není dobré tuňáka dlouho mučit na pánvi. Maso je pak suché. V tomto případě platí, že méně znamená více.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 12. 11. 2015
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny: 1 porce
- 1 steak z tuňáka – cca 200g
- 3 větší snítky tymiánu
- 1 menší stroužek česneku
- Špetka soli
- 1 polévková lžíce olivového oleje extra virgin
- 2 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
Bramborovo fenyklový salát:
- 200g malých brambor
- 100g fenyklu
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Na dohotovení:
- Vločková sůl
Postup:
- Česnek utřete se solí a s lístky tymiánu. Půjde vám to dobře v hmoždíři. Přidejte citronovou šťávu a olej a promíchejte.
- Brambory vložte do osolené vody a vařte téměř doměkka. Po uvaření sceďte a přepulte.
- Fenykl nakrájejte na úzké proužky. Na pánvi rozehřejte olej a fenykl orestujte se špetkou soli. Asi po 2 minutách přidejte brambory – položte je řezem dolů. Opékejte dozlatova. Lehce opepřete.
- Na pánvi rozehřejte olej a tuňáka z opékejte z obou stran po 2 minutách. Měli byste jej stáhnout z pánve, ještě než zmizí rudá linka uprostřed.
- Na talíř naservírujte salát, přidejte tuňáka a přelijte ochuceným olejem. Posypte vločkovou solí.