Domů » Sypaný tvarohový koláč s rybízem
Sypaný tvarohový koláč

Sypaný tvarohový koláč s rybízem

Víte, jak občas píšu, že můj Honzík je v jídle dost vybíravý? Někdy je to limitující. Ale při vymýšlení tohoto receptu je hlavně jeho zmlsanost důvodem, proč je recept jedním slovem „fantastický“. Recept vznikl asi takhle: „Miláčku, přinesl jsem rybíz! Prosím, mohla bys upéct něco s tvarohem?“ Jako by se stalo 🙂

Sypaný tvarohový koláč
Fotka pro Forbes.cz

S nutkavou touhou splnit jeho gurmánské sny na výbornou jsem si nedovolovala tentokrát změnit bílou mouku za celozrnnou a cukr za třtinový cukr nebo případně jinou variantu (zkuste třeba xylitol). Ne, že by to asi nesnědl, ale jeho očekávání by to…řekněme…nenaplnilo 🙂 Prostě jsem se rozhodla tentokrát experimentovat s těmi úplně nejklasičtějšími surovinami, které, jak víme, nejsou úplně zdravé, ale pořád je tu možnost je příště vyměnit za zdravější alternativy.

Výsledkem kouzlení je 100% jemná chuť a textura, vláčná konzistence a doslova úžasná, vyvážená, delikátní chuť. Tvaroh s rybízem zkrátka perfektně fungují. Svěží letní kombinace s notnou dávkou šťavnatosti, která by konkurovala tomuhle dezertu, byste těžko pohledali 🙂 Zdá se vám to jako příliš velké chlubení? Tak ho zkuste na vlasní kůži a dejte vědět. A pokud se pustíte do obměn, kdy vyměnítevnejen světlou mouku za tmavou, ale třeba i rybíz za jiné ovoce, dejte prosím vědět, ráda se ispiruji zase já od vás.

Jestli je nějaký (méně zdravý) dezert, kterému nedodolám ani já, je to tenhle koláč!! Připravila jsem ho i pro Forbes, takže vnikly konečně i nové fotky 🙂

Sypaný tvarohový koláč s rybízem

tvarohový koláč s rybízem

Detaily receptu

Množství

plech max 30×35 cm

Doba přípravy

20 minut

Doba pečení

40 minut

Ingredience

  • Drobenka/těsto:
  • 400 g polohrubé mouky (můžete použít celozrnnou)

  • 120 g cukru (můžete vyměnit za třtinový)

  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

  • 150 g změklého másla

  • Náplň:
  • 1 kg měkkého polotučného tvarohu

  • 100 ml smetany ke šlehání

  • 4 vejce

  • 120 g moučkového cukru (může být třtinový)

  • 1 sáček vanilkového cukru

  • 300 g rybízu, případně jiného ovoce

Postup

  • Mouku, cukr a kypřicí prášek smíchejte. Přidejte máslo a rukama připravte drobenku.
  • Pečicí formu vyložte pečicím papírem, případně vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. 2/3 drobenky rovnoměrně rozsypejte na dno formy a prsty lehce umačkejte – ne moc. Jen tak poťapkejte.
  • Tvaroh, smetanu, vejce a oba cukry vymíchejte metlou dohladka. Náplň rovnoměrně rozetřete na drobenku. Rovnoměrně posypejte ovocem a zasypejte zbytkem drobenky.
  • Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) a pečte 40 minut dozlatova.
  • Nejlépe chutná vychlazený z lednice!

Doporučuju i tuto verzi, kde je trochu jiný poměr ingrediencí a do pekáče 30×35 je ideální, protože je vyšší.

Letní láska: sypaný tvarohový koláč s rybízem. Jednoduše ho upečete a ještě jednodušeji sníte