Domů » Vánočka

Vánočka

Není Vánoc bez VÁNOČKY. Při jejím pečení jsem od samého začátku, kdy zadělávám těsto, v napětí, zda se povede a zda někde nepraskne a nesveze se ke straně. Při hnětení, pletení i pečení se obrňte špetkou trpělivosti. Jistě se pak objeví ve fantastickém výsledku.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
20. 12. 2014

Někdo má ve vánočce rád rozinky, někdo nikoli. Někdo dá přednost mandličkám, jiní pečou bez mandlí i rozinek. Pro ty, kteří by si naopak chtěli dopřát spoustu mandlí a rozinek přímo do těsta, mám takovou radu: někdy méně znamená více a u vánočky to platí dvojnásob. Pokud bude v těstě hodně mandlí a rozinek, zaděláváte si na větší pravděpodobnost, že vám vánočka padne ke straně. Raději ji posypejte mandlemi až před pečením.

Poté, co z dobře nakynutého těsta spletete vánočku a necháte jí ještě kynout v celku, zeshora zapíchněte skrz celou výšku vánočky pár špejlí. Ty vám ještě lépe pomohou k větší stabilitě a o to lepšího vzhledu.

A proč vlastně na Vánoce pečeme právě vánočku? Tento zvyk pochází ze 16. století, kdy pečení vánočky náleželo pouze odborníkům svého řemesla. Od 18.století se však tento zvyk rozšířil do rodin a pro každého člena rodiny se pekla jedna vánočka. Pekly se v různých velikostech a ta největší byla podávána při slavnostní štědrovečerní večeři. V té době se nazývala vánočka „šťedrovkou“ a měla do rodiny přivést blahobyt. Někdy se do těsta zapekla mince a ten, kdo ji našel, se měl těšit radosti a bohatství v příštím roce. Vánočka, jakožto symbol hojnosti, štěstí a zdraví, byla připravována s velikou opatrností a nesla s sebou také různé tradiční zvyky a pravidla. Hospodyňka, která vánočku pekla, musela být oděna v bílé zástěře, nemluvit a pro dobré kynutí prý mělo napomoci poskakování do výšky.  I jednotlivé provazy, ze kterých se vánočka zaplétá, mají svůj historický význam. První čtyři provazy znamenají zemi, vodu, vzuch a slunce. Další tři jsou symbolem citu, rozumu a vůle a vrchní dva znamenají vědění a lásku.

Suroviny:

  • 400g polohrubé mouky
  • 200g hladké mouky
  • 100g másla
  • 250 ml mléka
  • 100g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky + 1 žloutek na potření
  • 3/4 kostky droždí
  • na špičku nože muškátového oříšku
  • Rozinky naložené alespoň přes noc v rumu
  • Plátky mandlí na posypání

Postup:

  1. Do mističky rozdrobte droždí, přídete lžíci cukru a lžíci polohrubé mouky, promíchejte.
  2. Mléko zahřejee a rozdělte na dvě poloviny. První polovinu rozmíchejte v mističce s droždím a ve druhé polovině rozmíchejte máslo a žloutky. Nechte vzejít kvásek – asi 15 minut nechte pod utěrkou.
  3. V míse smíchejte obě mouky, cukry, muškátový oříšek a rozinky. Přidejte kvásek a mléčnou směs a zpracujte těsto. Těsto nechte pod utěrkou kynout alespoň hodinu. Během kynutí těsto prohněťte.
  4. Z těsta oddělte 9 stejně velkých kousků, které rozvalíte na stejně dlouhé válečky. Ze 4 pramenů smotejte základnu, ze tří provazů smotejte cop, který položíte na základnu a dva zbylé obmotejte kolem sebe a dejte navrch. Sestavenou vánočku nechte kynout ještě alespoň půl hodiny. Vánočku potřete rozšlehaným žloutkem, posypejte mandlemi  a pečte při 170 °C cca 40 -50 minut. Jestli je vánočka upečená poznáte tak, že doprostřed zapíchnete špejli a zůstane-li suchá, můžete vánočku vyndat z trouby.