Domů » 1. narozeniny Vařeniště

1. narozeniny Vařeniště

Když se vrátím v myšlenkách o rok nazpět, vybavuju si, jak jsem hodiny a hodiny strávené v kuchyni připravovala recepty pro ještě nenarozený web Vařeniště. Nemohla jsem se dočkat na založení domény. V hlavě mi přebíhaly kombinace surovin, které se pod rukama měnily v další a další recepty. Plna nápadů a nadšení jsem se radostně vrhala do kuchyně a pak tvořila a fotila a psala. Zkrátka do kuchyně jsem se těšila s větší chutí. A to proto, že svými recepty jsem nekrmila pouze sebe, rodinu nebo blízké, ale i Vás, kteří jste se stali mým publikem a naplňovali mě radostí vždy, když jste se začetli do některého z mých receptů. Právě dnes – 17.2. 2015 – je tomu rok, co Vařeniště získalo svůj první recept.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
17. 2. 2015

Dortík po 5 minutách.. A pozdějí byste ho už nenašli ?

Ani po roce se má dychtivost po vaření a vymýšlení receptů nebo po zkoušení již osvědčených dobrot nezměnila. Nebylo by mi ale umožněno projevovat svojí tvořivost bez lidí, kteří mi poskytují zázemí, podporu a nové rozhledy.

Jak možná někteří z vás ví, jsem ještě studentkou na vysoké. A tak hodně času zabere škola a nezbytné studium. A ačkoli jsem zároveň ekonomicky aktivní, není ta výkonnost natolik dostačující k tomu, abych byla zcela soběstačná. Řada receptů by pravděpodobně nevznikla, nebýt rodičů a jejich finanční podpory. Fotky by navíc nebyly zaostřené, nebýt taťkova stativu a jídlo doma nezbývá díky mamce ochutnávačce. Recepty by také dále nevznikaly, pokud by chyběla motivace od dalších členů rodiny a ohlasy známých.

Než jsem začala blogovat, neměla jsem tušení, že existuje mezi foodblogery taková provázanost a vzájemné vztahy. Nevěděla jsem o srazech a akcích, na nichž se setkávají a vyměňují si své zkušenosti. Za další osvětu ve světě foodblogů musím poděkovat Janě Chotové. Úspěšná foodblogerka Popečeníčka mě vztáhla do zákulisí foodblogování prostřednictvím grilovacího pikniku, který pořádala ve Stromovce začátkem léta spolu se svým přítelem Ondrou. Vlastně díky němu jsem Janu poznala a objevila v ní neuvěřitelnou energii, díky níž se dostala tak vysoko. Na grilovacím pikniku jsem se seznámila se skvělými lidmi, kteří již měli řadu zkušeností, zatímco já, nováček nesměle vstoupila do jejich společnosti. Po sklence vína se ledy prolomily a já se cítila naprosto skvěle. Tolik lidí se zájmem o jídlo a příjemná atmosféra mě nakoply o něco dál.

Následně po pikniku jsem se mohla podílet na přípravě jednoho z Creative Mornings, pro nějž jsem připravovala snídaně pro několik desítek účastníků a okusila jsem, jak nelehké je připravit v domácích podmínkách s obyčejnou troubou v drobné kuchyni více než sto porcí slaných a sladkých „zákusků“.

Creative Mornings

Skoky až někam ke stropu si vysloužil recept, který byl otištěn v letním vydání Apetitu. Apetit je můj nejoblíbenější časopis a mým snem je podílet se na jeho tvorbě článků svými příspěvky. Odebírám ho od roku 2008 a stále mě nepřestává bavit. A když najednou nedočkavě vybíráte schránku s novým vydáním a vidíte svou fotku, vlastní recept… Měla jsem velikou radost, recept na jahodovou žemlovku jsem vymýšlela jen pro Apetit.

Neuplynula dlouhá doba a přišla výzva, která se pro mě nakonec stala jedním z nejbáječnějších zážitků. Chefparade byl zaměstnán přípravami na jednu z nejznámějších gastronomických akcí Foodparade, přesto mi jejich jménem přišla výzva k zapojení do soutěže I love food. Pro zařazení do soutěže bylo třeba zaslat recept, jehož hlavní surovinou byly houby. A tak jsem šla do lesa na houby a cestou domů přemýšlela, až jsem nakonec vzala svou milovanou dýni, pár dalších ingrediencí a s receptem se posunula do finále. Bylo to neuvěřitelné překvapení, když mi volala Jana, již jako členka týmu Chefparade a oznámila mi tu úžasnou zprávu. I když jsem nevyhrála, nelitovala jsem. Moje nadšení neopadlo. Naopak, Foodparade jsem si užívala a jelikož jsem se nemohla sobotní návštěvy nabažit, přijela jsem si vychutnat skvělou a přátelskou atmosféru v zahradách Trójského zámku a ochutnat vynikající jídla proslulých restaurací ještě jednou v neděli. Na víkendovém festivalu jídla jsem se jen přesvědčila o tom, že jídlo je velice významným společenským atributem, který lidi sbližuje a těší. I já byla potěšena. Nikdy nezapomenu na tuhle super příležitost, zkušenost, zážitky, ani na skvělé lidi, kteří za vší té parádě stojí.

Chefparade pokračoval v mém rozvoji i dále. Své první setkání foodies jsem si samozřejmě moc užila. Poznala jsem další foodblogerky, ozkoušela nové technologie v gastronomii a znovu jsem okusila tu přátelskou atmosféru, kterou Chefparade poskytuje. A jinak tomu není ani v novém projektu Chefstarteru, kde tomu Janča s kolegyní Judit velí. Pořádají se zde skvělé přednášky ale především je zde prostor pro nové začínající podnikatele v oblasti gastronomie. Díky Chefparade mi vychází již druhý článek v magazínu Chefmag, čehož si nesmírně vážím. Cením si toho, že se někdo nestydí otisknout můj autorský příspěvek.

Účastí na další soutěži, tentokrát webu Pažitka, jsem si vysloužila další výhru – cenu sympatie. A jaká obrovská radost mě naplnila, když vyšel další recept v Apetitu!

recept v Apetitu na silvestrovské pohoštění

Nyní se rýsuje spolupráce na jednom veřejně známém blogu, kam bych přispívala svými gastročlánky, což si nesmírně přeji a doufám, že se mi této příležitosti dostane.

Za ten rok jsem potkala řadu fajn lidí, ochutnala skvělá jídla, navštívila různé gastroakce, uvařila asi 200 vlastních nových receptů a mnohé další. Krásný rok jsem završila narozeninovým dortem. Dortík padl během pár minut s pomocí mých blízkých, kteří pozorovali „narození“ Vařeniště. Při pohledu na ubývající dort, nadšené výrazy a po pochvalách mě opět zahřálo u srdce. Zároveň jsem se utvrdila v tom, že má smysl pokračovat. Jedním z nejúžasnějších pocitů pro mě je, když můžu někomu dalšímu vykouzlit blaho chuťových pohárků, radost z jídla, nadšení…

Vařeništi přeji, aby získal řadu nových příznivců, kterým by byl inspirací pro jejich chvíle strávené v kuchyni nebo byl zpříjemněním pro volný čas.

Narozeninový dárek pro Vařeniště byl včerejší kurz foodstylingu s Radkem Jakubcem v Chefparade, který uspořádaly holky z Chefstarteru. Celý večer jsem se skvěle bavila, viděla a slyšela zase nové věci a to vše opět v přátelské atmosféře, která studiem skrz naskrz prostupuje.