Tento recept je tak jednoduchý, že nepotřebuje dlouhé komentáře.Tvarožník z celozrnné krupice je zdravou alternativou originálního receptu s malinami, který jsem připravovala pro forbes.
Tvarožník je super osvěžující a zdravý dezert, který si můžete vychutnat bez výčitek. K oslazení jsem použila xylitol, který má o 40% nižsí kalorickou hodnotu oproti cukru a navíc prospívá zubům. Má příjemně svěží chuť. Nepřidávala jsem ho do dezertu moc, proto je méně sladký. Připravte se na to. A pokud máte raději sladší dezerty, trochu ho ještě do těsta přisypejte.

Celozrnnou špaldovou krupici, kterou kupuji od Probio, můžete případně nahradit jiným druhem krupice. I tou bílou dětskou krupičkou. Nicméně už nebude tvarožník tak zdravý, jako v této verzi 🙂 Bude obsahovat méně vlákniny a bude chudší na živiny.
Na konec chci ještě dodat, že tvarožník chutná skvěle nejen s borůvkami, ale třeba i malinami nebo ostružinami. Na měkčí druhy ovoce, nebo vodnaté ovoce, které po nakrájení na menší kusy pustí hodně šťávy, dejte pozor. Tvarožník může “rozmáčet”.
Tvarožník z celozrnné špaldové krupice


Detaily receptu
pekáček cca 20×25 cm
10 minut
40 minut
Ingredience
500 g měkkého tvarohu (polotučného)
400 g borůvek
100 g xylitolu
3 vejce
80 g celozrnné špaldové krupice
Máslo na vymazání pekáčku
Postup
- Troubu předehřejte na 180 ˚C. Menší pekáček vymažte máslem. Případně můžete vyložit pečicím papírem.
- Vyšlehejte vejce s xylitolem do pěny. Přimíchejte tvaroh, krupici a borůvky.
- Těsto nalijte do vymazané formy a pečte 40 – 45 minut. Krájejte až po vychladnutí.

