Domů » Tvarožník z celozrnné krupice
tvarožník z celozrnné krupice

Tvarožník z celozrnné krupice

Tento recept je tak jednoduchý, že nepotřebuje dlouhé komentáře.Tvarožník z celozrnné krupice je zdravou alternativou originálního receptu s malinami, který jsem připravovala pro forbes.

Tvarožník je super osvěžující a zdravý dezert, který si můžete vychutnat bez výčitek. K oslazení jsem použila xylitol, který má o 40% nižsí kalorickou hodnotu oproti cukru a navíc prospívá zubům. Má příjemně svěží chuť. Nepřidávala jsem ho do dezertu moc, proto je méně sladký. Připravte se na to. A pokud máte raději sladší dezerty, trochu ho ještě do těsta přisypejte.

tvarožník z celozrnné krupice

Celozrnnou špaldovou krupici, kterou kupuji od Probio, můžete případně nahradit jiným druhem krupice. I tou bílou dětskou krupičkou. Nicméně už nebude tvarožník tak zdravý, jako v této verzi 🙂 Bude obsahovat méně vlákniny a bude chudší na živiny.

Na konec chci ještě dodat, že tvarožník chutná skvěle nejen s borůvkami, ale třeba i malinami nebo ostružinami. Na měkčí druhy ovoce, nebo vodnaté ovoce, které po nakrájení na menší kusy pustí hodně šťávy, dejte pozor. Tvarožník může “rozmáčet”.

Tvarožník z celozrnné špaldové krupice

Detaily receptu

Množství

pekáček cca 20×25 cm

Doba přípravy

10 minut

Doba pečení

40 minut

Ingredience

  • 500 g měkkého tvarohu (polotučného)

  • 400 g borůvek

  • 100 g xylitolu

  • 3 vejce

  • 80 g celozrnné špaldové krupice

  • Máslo na vymazání pekáčku

Postup

  • Troubu předehřejte na 180 ˚C. Menší pekáček vymažte máslem. Případně můžete vyložit pečicím papírem.
  • Vyšlehejte vejce s xylitolem do pěny. Přimíchejte tvaroh, krupici a borůvky.
  • Těsto nalijte do vymazané formy a pečte 40 – 45 minut. Krájejte až po vychladnutí.