Ječná mouka není v našich kuchyních úplně obyvklá surovina, přesto se dřív ječmen na mouku mlel běžně a normálně se ječná mouka v domácnostech používala. Trochu jsem si zagooglila a hledala, jaké je nebo bývalo její využití – jestli je vyloženě něco, čemu ječná mouka sedí a co bych se mohla v kuchyni zase přiučit.
Na co se hodí ječná mouka
A vida! Věděli jste, že lívance naše babičky, spíš prababičky, připravovaly právě z ječné mouky, protože byly pak více kypré a nadýchané? Pro mě to byla novinka, zatímco moje ségra, jak jsem zjistila, z ječné mouky už nějakou dobu lívance připravuje a nedá na ni dopustit. A já myslela, jaký objev jí neprozradím 🙂 O ječné mouce jsem se dověděla ještě to, že obsahuje málo lepku, a proto se nehodí na pečení chleba. Zatímco právě na lívance, palačinky, anebo různé placky je tahle mouka s vysokým obsahem vitaminu B správnou volbou. Mimo to jsem zkoušela i bábovku, která je úžasná – kyprá a nadýchaná!
Lívance z droždí
Lívance jsem připravovala tradiční metodou za použití droždí. Totiž živým kvasnicím se žádný kypřicí prášek prostě nevyrovná. Mamka nikdy nedělala lívance jinak než z droždí, a právě díky tomu byly v dětství jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Ať už sypané skořicovým cukrem nebo se smetanou a ovocem. Dneska už lívance tak často nepeče, proto jsem jí přišla potěšit tímhle novým receptem v trochu jiné obměně, než je zvyklá.
Uspěly i u mého foodkritika
A zbytek lívanců? Doufala jsem, že bych pár kousků mohla udat Honzíkovi, až se vrátí z práce. Jednak aby ochutnal a já dostala zpětnou vazbu, a taky proto, aby nezbylo 10 lívanců jenom pro mě, protože s takovou náloží bych se těžko. A my nejsme zrovna ti, co jídlem plýtvají a hází ho do koše. K jakému překvapení jsem se miláčkovi zrovna trefila do chutí. Na sladká jídla moc není, ale výjimečně mu lívance přišly vhod.Uf! O to větší překvapení přišlo, když mi na otázku: „Kolik si jich dáš?“ odpověděl: „Všechny.“ Tomu jsem fakt nemohla věřit!
O nějakou dobu uspěly i v rámci jejich přípravy ve spolupráci s Eta.
Velká klika, že jsem stačila jeden lívanec ochutnat před focením receptu a přesvědčit se, že ječná mouka je pro lívance opravdu ta nejlepší. Protože jinak by na mě žádný nezbyl! Od mého milovaného strávníka přišla pochvala, kterou opětoval i potom, co jsem mu prozradila, že lívance jsou ze zdravé – celozrnné ječné mouky. „Krásná práce,“ zaradovala jsem se sama pro sebe.
Pokud tedy uvažujete o tom, jak připravit zdravé lívance a uspokojit zároveň ty nejnáročnější rejpaly, neboli nejnáročnější chutě, řekněme, 🙂 už víte, po jaké mouce sáhnout a že nejlepšího výsledku dosáhnete s droždím. Důvěryhodnější punc kvality než pochvala od mého milovaného muže, byste těžko hledali.
Ječné kynuté lívance
Detaily receptu
14 kusů
30 minut + kynutí
Ingredience
200 ml mléka
15 g droždí
1 – 2 lžíce třtinového cukru
1 vejce
130 g celozrnné ječné mouky
špetka muškátového oříšku
špetka soli
olej na smažení
Postup
- Ohřejte mléko, aby bylo vlažné – ne horké. Droždí rozdrobte do hlubší mísy a promíchejte s cukrem. Zalijte mlékem a pod utěrkou nechte 15 minut odpočívat.
- Přidejte do mísy vejce a prošlehejte metličkou. Přidejte mouku, špetku muškátového oříšku a soli. Vymíchejte hladké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout. Během té doby promíchejte.
- Rozehřátý lívanečník potřete olejem. Pozvolna opékejte lívance z obou stran.
Tip na podávání – s pečenými hruškami:
Hrušky nakrájejte na měsíčky, potřete javorovým sirupem a lehce poprašte skořicí. Pečte v troubě při 200 °C, dokud nezezlátnou. Na talíř naservírujte lívance, ozdobte kopečkem zakysané smetany a pečenými hruškami.