Je k nevíře, že slaná granola mi visí v konceptech už asi půl roku a nebyla jsem schopná jí ještě dokončit. Přitom je to moje srdcová záležitost. Tak srdcová, že ji od srdce někomu ráda věnuji i jako jedlý dárek. Je totiž skvěle univerzální a nadělá spoustu parády.
Myslím, že není náhoda, že jsem se nedostala k uveřejnění granoly naslano už předtím. Teď – před Vánoci – je ten nejlepší čas. Protože jedlý dárek v podobě originální granoly naslano je bezva dárek. Řada lidí zná granolu jen jako sladkou snídani. Vy je můžete přesvědčit o tom, že její slaná podoba má hodně co nabídnout.
Nezapomeňte si nechat skleničku i pro sebe. Jsem si jistá, že zmizí bleskovou rychlostí. Tento recept je opravdu můj oblíbený, a proto jsem ráda, že ho mohu tvořit i pro mého klienta Eta.
Kde se dá využít?
Slaná granola se dá, stejně jako sladká granola, podávat s jogurtem. Ještě raději ji mám ale s tvarohem nebo se skyrem. Výborně chutná obzvlášť s okurkou. Podávat ji ale můžete i s jinými druhy zeleniny. Doplní také obložené chleby anebo úžasně oživí saláty.
Semínka a oříšky
Do slané granoly si můžete oříšky a semínka nakombinovat podle vlastních chutí. Takto, jak zde uvádím, ji dělám já, ale vy si můžete třeba vlašské ořechy nahradit mandlemi, konopné semínko zase lněným apod.
Slaná granola
Ingredience
180 g ovesných vloček
- 100 – 110 g semínek – použila jsem tyto:
40 g dýňových semínek
30 g slunečnicových semínek
20 g zlatých lněných semínek
10 g konopných semínek
10 g sezamu – mix bílého a černého
- 80 – 90 g ořechů – použila jsem tyto:
30 g pekanových ořechů
30 g vlašských ořechů
30 g mandlí
- Marináda:
1 bílek
1 lžíce javorového sirupu
70 g olivového oleje
½ lžičky soli
1 lžička najemno pokrájeného čerstvého tymiánu
1 lžička mletého rozmarýnu
1 lžička mletého římského kmínu
½ lžičky sušeného česneku
Čerstvě mletý pepř
Špetka mletého chilli
Postup
- Vločky smíchejte se semínky a nahrubo nasekanými ořechy.
- V míse vidličkou nebo metličkou prošlehejte ingredience na marinádu (pepře a chilli přidejte podle chuti).
- Suchou směs důkladně obalte v marinádě. Rozprostřete na vyšší plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte při 150 °C (horkovzduch) cca 30 – 35 minut. Během pečení každých 10 minut promíchávejte, aby se granola rovnoměrně prosušila.
- Granolu nechte vychladnout a poté přesypejte do uzavíratelné sklenice nebo krabičky. Vydrží v suchu několik týdnů.