Připravit si doma tento banana bread a o samotě do něj zakrojit je risk. Na druhou stranu, když dáte někomu ochutnat, může se stát, že o něj budete bojovat do posledního drobečku.
Ačkoli text k tomuto banánovému chlebíčku píšu poměrně s odstupem, doteď mám v paměti to, jak mě první sousto posadilo na zadek. Někdy překvapím sama sebe. Chlebíček byl ještě lepší, než jsem sama očekávala – nadýchaný, vláčný, kyprý, sladký akorát, do toho ty kousky křupavých ořechů a kousky temně hořké, rozplývající se čokolády!! Mňam!
Budu si ho muset zase brzy upéct 🙂 Radši jen v polovičním množství (a možná ve formě na muffiny, to by mohlo vypadat skvěle 🙂 ). No prostě – jestli je něco, co vás ráno postaví na nohy anebo vzpruží po namáhavém pracovním dni, je to tenhle banana bread.
Recept vznikl ve spolupráci se Svět plodů.
Banana bread s ořechy a čokoládou
Detaily receptu
28×8 cm
15 minut
45 minut
Ingredience
3 banány
3 vejce
80 g kokosového oleje
30 g javorového sirupu
40 g pekanových ořechů + na posypání
40 g vlašských ořechů + na posypání
70 g hořké čokolády
270 g celozrnné hladké špaldové mouky
1 lžička sody
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1 lžička mleté vanilky
Špetka soli
Postup
- Banány a vejce rozmixujte na hladké pyré. Kokosový tuk rozpusťte a přilijte do směsi (dejte pozor, aby nebyl horký). Dále přilijte javorový sirup a promíchejte.
- Ořechy a čokoládu nasekejte nahrubo. Ve větší míse promíchejte s moukou, sodou, kypřicím práškem, vanilkou a solí. Do sypké směsi vmíchejte banánovou směs.
- Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo krupicí. Těsto nalijte do formy, uhlaďte a posypejte nasekanými ořechy. Pečte při 180 °C 45 minut. Krátce po upečení vyndejte z formy na mřížku a nechce vychladnout.