Domů » Jablečná bábovka s tvarohem a medem
jablečná bábovka s tvarohem

Jablečná bábovka s tvarohem a medem

Krásně vláčná, šťavnatá a voňavá – jablečná bábovka! K lahodné chuti a vláčnosti přispívá tvaroh přidaný do těsta. Díky skořici si můžete užít libou vůni už při pečení a med zase do chuti vnáší svůj jedinečný charakter.

Med není jediným sladidlem, který do bábovky použijete. Sladkou chuť doporučuji podpořit svým oblíbeným druhem sladidla. Pokud chcete ušetřit kalorie, můžete zkusit bezkalorický erythtritol, méně kalorický březový cukr xylitol anebo třtinový cukr populární pro svou jemně karamelovou chuť. Už bych asi nešla do tak aromatických sladidel, jako je panela nebo kokosový cukr, který by přehlušila vůni a chuť medu svým silně karamelovým tónem.

Jablečná bábovka s tvarohem a medem

jablečná bábovka s tvarohem

Ingredience na 1 bábovku:

  • 2 středně velká jablka (hrubá váha cca 300 g, po oloupání a vykrájení jádřinců 240-250 g)
  • 3 vejce
  • 70 g sladidla (erythtriolu, xylitolu nebo třtinového cukru)
  • 100 g tekutého medu
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 3 lžíce oleje
  • 180 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g hladké světlé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • malá špetka soli
  • 1 plná lžička skořice nebo nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • můžete navíc přidat ořechy
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

  1. Bábovkovou formu vytřete máslem a vysypte hrubou moukou.
  2. Oloupaná jablka nastrouhejte najemno.
  3. V míse našlehejte vejce se sladidlem. Přilijte med, přidejte tvaroh a olej a dobře prošlehejte. 
  4. Ve vedlejší míse promíchejte obě mouky, prášek do pečiva, sůl, a skořici nebo citrónovou kůru (podle chuti). Jestliže máte rádi ořechy, přidejte asi 2 hrsti nadrobno nasekaných. 
  5. Sypkou směs zapracujte do tvarohové části těsta a důkladně promíchejte, aby se ingredience propojily.
  6. Těsto nalijte do připravené formy. Pečte při 180 °C 50 minut. 
  7. Po upečení nechte asi 20 minut chladnout, poté překlopte na talíř.

Recept vznikl v roce 2023 ve spolupráci s Eta.