Domů » Banana bread s ořechy a čokoládou

Banana bread s ořechy a čokoládou

Připravit si doma tento banana bread a o samotě do něj zakrojit je risk. Na druhou stranu, když dáte někomu ochutnat, může se stát, že o něj budete bojovat do posledního drobečku.

Ačkoli text k tomuto banánovému chlebíčku píšu poměrně s odstupem, doteď mám v paměti to, jak mě první sousto posadilo na zadek. Někdy překvapím sama sebe. Chlebíček byl ještě lepší, než jsem sama očekávala – nadýchaný, vláčný, kyprý, sladký akorát, do toho ty kousky křupavých ořechů a kousky temně hořké, rozplývající se čokolády!! Mňam!

Budu si ho muset zase brzy upéct 🙂 Radši jen v polovičním množství (a možná ve formě na muffiny, to by mohlo vypadat skvěle 🙂 ). No prostě – jestli je něco, co vás ráno postaví na nohy anebo vzpruží po namáhavém pracovním dni, je to tenhle banana bread.

Recept vznikl ve spolupráci se Svět plodů.

Banana bread s ořechy a čokoládou

banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Detaily receptu

Ingredience na formu

28×8 cm

Doba přípravy

15 minut

Doba pečení

45 minut

Ingredience

  • 3 banány

  • 3 vejce

  • 80 g kokosového oleje

  • 30 g javorového sirupu

  • 40 g pekanových ořechů + na posypání

  • 40 g vlašských ořechů + na posypání

  • 70 g hořké čokolády

  • 270 g celozrnné hladké špaldové mouky

  • 1 lžička sody

  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

  • 1 lžička mleté vanilky

  • Špetka soli

Postup

  • Banány a vejce rozmixujte na hladké pyré. Kokosový tuk rozpusťte a přilijte do směsi (dejte pozor, aby nebyl horký). Dále přilijte javorový sirup a promíchejte.
  • Ořechy a čokoládu nasekejte nahrubo. Ve větší míse promíchejte s moukou, sodou, kypřicím práškem, vanilkou a solí. Do sypké směsi vmíchejte banánovou směs.
  • Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo krupicí. Těsto nalijte do formy, uhlaďte a posypejte nasekanými ořechy. Pečte při 180 °C 45 minut. Krátce po upečení vyndejte z formy na mřížku a nechce vychladnout.