Domů » Borůvkový tvarožník
tvarožník

Borůvkový tvarožník

Jako malou mě mamka brala do lesa na borůvky. Strávily jsme sice dlouhé minuty, někdy i hodiny obíráním drobných kuliček z malých keříčků, ale tato námaha se vyplatila. Nejen, že jsme si pak všichni pochutnávali na vynikajících dobrotách, ale zůstaly mi na tu dobu hezké vzpomínky. Dnes zná řada dětí borůvky ze supermarketů anebo z trhů. Kdyby se do sbírání sami zapojily, chutnal by jim tento dokonalý vláčný borůvkový tvarožník ještě více.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
10. 7. 2015

Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny:

  • 500g měkkého tvarohu (polotučného)
  • 400g borůvek
  • 40g másla
  • 100g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce, oddělené žloutky a bílky
  • 80g dětské krupičky
  • Máslo na vymazání pekáčku

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 ˚C. Menší pekáček vymažte máslem.
  2. Vyšlehejte sníh z bílků (k bílkům můžete přidat pár zrníček soli, aby se lépe vyšlehaly).
  3. Změklé máslo promíchejte s cukrem a spolu se žloutky našlehejte do pěny. Přimíchejte tvaroh, krupici a borůvku. Zlehka přimíchejte sníh.
  4. Těsto nalijte do vymazané formy a pečte 40 – 45 minut. Vychladlé posypte moučkovým cukrem.