Bruschetty s rajčaty jsou jedním z těch příkladů, které dokazují, že v jednoduchosti je krása – i chuť. Připravila jsem je proto ve dvou verzích, abyste si je mohli vychutnat maličko jinak.
První verze bruschett představuje klasiku – kostičky rajčat ochucení bazalkovým olejovým přelivem a parmezánem. Přidala jsem ještě křupavé restované pinie.
Té druhé verzi dominuje opečený sýr halloumi, ale dochucení zůstává. Doporučuji tento sýr krájet na tenké plátky, aby nepřebil chuť ostatních ingrediencí bruschett a také aby šel lépe ukousnout. Jak víte, tento vrzací sýr je poměrně pevný – díky tomu se právě hodí na grilování.
Bruschetty jsem fotila na nádherných designových prkénkách z 4COOK. Ty černé “vklady” do prkénka jsou vyrobeny z kusů dřeva starého až 3000 let, které bylo vytaženo z Dunaje. To dělá prkénka fakt nádhernými a nepřehlédnutelnými kousky ve vaší kuchyni.
Bruschetty s rajčaty na 2 způsoby
Ingredience na 4 porce:
1 velká bageta
4 rajčata (verze s parmezánem) nebo hrst cherry rajčat (verze s halloumi)
3 lžíce olivového oleje
1,5 lžičky červeného vinného octa
1 stroužek česneku
1 jarní cibulka
Menší hrst bazalky
Sůl
Čerstvě mletý pepř
Piniová semínka
Hoblinky parmezánu nebo 1 kus halloumi
Postup
- Bagetu nakrájejte na plátky a z obou stran opečte na pánvi nebo v topinkovači.
- Pokud budete připravovat bruschetty s parmezánem, použijte velká rajčata. Ta rozkrojte na čtvrtiny a zbavte se tekutých vnitřků. Pevnou dužinu nakrájejte na malé kostičky a vložte do mísy.
- Pokud se chystáte připravit bruschetty s halloumi, nakrájejte drobná rajčátka na plátky.
- V misce promíchejte olej, ocet, najemno nakrájený nebo prolisovaný česnek, najemno nakrájenou jarní cibulku a bazalku, špetku soli a pepře.
- Zálivkou zalijte nakrájená rajčata a promíchejte, anebo si zálivku nechte k pokapání bagetek s halloumi.
- Piniová semínka nasucho opečte na pánvi dozlatova.
- V případě bruschett s parmezánem naservírujte ochucená nakrájená rajčata na opečené plátky baget. Posypejte piniovými semínky a ozdobte hoblinami parmezánu.
- Na bruschetty s halloumi nakrájejte halloumi na půl centimetru silné plátky, podélně ještě přepulte a osušte papírovou utěrkou. Pánev potřete olejem a sýr z obou stran opékejte dozlatova. Můžete případně ogrilovat.
- Opečené plátky baget pokapejte zálivkou, obložte pár plátky rajčátek, kouskem opečeného sýra a znovu pokapejte zálivkou. Posypejte piniovými semínky a podávejte.