Když si vzpomenu na svoje roky na střední hotelovce, bylo tenkrát bazalkové pesto v českých kuchyních bráno jako hrozná hodobóžovka. Tyjo „… s pestem“ – hmm – bazalkovým! Když se řeklo pesto, nepředstavil si skoro nikdo nic jiného, než klasické bazalkové pesto. A když jsme objevili skleničky rajčatového pesta, to byl teprve zážitek 🙂 Uplynulo jen pár let (dobře – několik let, zas taková chvíle od maturity už to není) a doma si připravujeme různé variace na pesta. Dávno jsme opustili představu, že pesto = rozmixovaná bazalka 🙂
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 23. 5. 2019
Dneska je bazalkové pesto stále v kurzu a předpokládám, že vždycky bude. Skvělá kombinace voňavé bazalky s piniovými oříšky a parmezánem oživí nejenom těstoviny, ale vynikne i na bruschettě, v salátu, s masem..ladí prostě ve spoustě kombinacích. Obecně pesto považuju za univerzální produkt, který uplatníte ve spoustě pokrmů.
V tomhle pestu vyniká chuť libečku i koriandru, což už samo o sobě vypovídá o jeho síle. Ano, je trochu výraznější 🙂 Ale právě proto jsem si ho zamilovala – neztratí se, překvapí, pozvedne! Perfektně sedí k zastřeným vajíčkům, které si dávám k snídani se zeleninou. Taky skvěle doplní grilovanou rybu, uzeného lososa i salát s čerstvým sýrem. V těstovinách jsem ho nezkoušela, ale to si pište, že tam patří taky!
Detaily receptu
cca 120 ml
15 minut
LEPKU
VEGANY
Ingredience
Postup
- Bylinky nasekejte najemno. Můžete použít mixér, ale mixujete jen krátce, aby nevznikla pasta.
- Nasekejte najemno i semínka a sušená rajčata.
- Bylinky smíchejte se semínky a rajčaty, přidejte najemno nastrouhaný parmezán, přilijte olej a promíchejte.
- Uzavřené ve sklenici skladujte pesto v lednici.