K pivu, vínu i bez – česnekové trojhránky se budou hodit na každou oslavu, party i grilování. Nebojte se palčivosti česneku Během pečení v pečivu zanechá příjemnou vůni a nezůstane vám na jazyku jeho palčivost.
Kontroverzní česnekové pohoštění
Česnekové jednohubky – ano, nebo ne? Možná si při přípravě pohoštění k různým příležitostem lámete hlavu, jestli zařadit tolik oblíbené česnekové jednohubky nebo ne. Jeden tábor po nich sáhne všemi deseti. Ten protilehlý tábor se bude ošklíbat a těžce přemáhat odér v místnosti i z úst svých (obzvlášť blízkých) spolustolovníků.
Je fakt, že česnekové jednohubky dokážou někdy atmosféru trochu přidusit. Ale česneková chuť je poměrně oblíbená, a tak zkuste upéct tyto trojhránky, kde pečivo pohltí česnekové aroma do sebe a neuvolní se tolik do prostoru, jako čerstvý česnek, který při pokojové teplotě bude svůj charakter dlouho rozvíjet.
Díky tomu, že jde o kousek pečiva, které má schopnost z jazyka absorbovat “zbytky chutí” (proto se chlebem zajídá pálivé jídlo), sklouzne valná část česnekovosti do žaludku a nezanechá po sobě tolik stop 🙂
Bylinky
Do olejové – česnekové směsi – můžete vmíchat i nasekané nebo sušené bylinky. Já mám nejradši tymián, rozmarýn nebo oregano či bazalku.
Sypání navrch
Trojhránky můžete nechat hladké, bez posypání. Já jsem je však posypala svou oblíbenou slunečnicí. Můžete vyzkoušet i sezam, kmín, sůl anebo směs nasekaných oříšků a semínek.
Česnekové trojhránky
Detaily receptu
2 „rolády“ (každá cca 17 – 20 trojúhelníčků)
30 minut + kynutí
25 – 30 minut
Ingredience
- Těsto:
250 ml mléka
20 g droždí
1 lžička cukru
400 g pšeničné chlebové mouky
1 lžička soli
60 g olivového oleje
- Dovnitř:
6 stroužků česneku
Špetka soli
Bylinky podle chuti
- Navíc:
Vejce na potření
Semínka na posypání
Postup
- Mléko ohřejte, aby bylo vlažné.
- Droždí rozdrobte do mističky a promíchejte s cukrem. Zalijte trochou mléka, přidejte lžíci mouky a promíchejte. Pod utěrkou nechte 15 minut pracovat.
- Ve velké míse smíchejte mouku se solí. Přidejte vzešlý kvásek, zbylé mléko a olej a vypracujte těsto. Nechte hodinu kynout v míse pod utěrkou. V polovině kynutí těsto propracujte.
- Česnek prolisujte, nastrouhejte nebo najemno nakrájejte a smíchejte se solí, olejem a případně najemno pokrájenými bylinkami.
- Vykynulé těsto rozdělte na dvě poloviny. Každou rozválejte na lehce pomoučené pracovní desce na obdélník velký cca 40×25 cm. Potřete česnekovým olejem (jeden podélný okraj cca 2cm nechte suchý) a stočte do rolády.
- Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Můžete posypat semínky. Nakrájejte na trojúhelníčky. Neoddělujte. Pečte při 180 °C 30 minut.