Domů » Chimichurri
Chimichurri

Chimichurri

Argentinská bylinková omáčka nebo salsa zvaná chimichurri (čimičuri) se obvykle podává k masu, zejména steakům, ale skvěle chutná i s rybami. A nejen s nimi.

Já jsem chimichurri v minulosti připravovala například s portobello steakem – jednu takovou speciální verzi jsem zařadila do kuchařky. Hodí se ale i ke grilovanému ananasu s halloumi. To je kombinace, kterou jsem zase připravovala, když mě Idnes.cz oslovil ke spolupráci na grilovacím speciálu. Pro Forbes jsem zase do chimichurri vmíchala na kostičky nakrájené avokádo a jako salsu podávala k lososovi.

Chimichurri není možná tak známá, ale je to originální omáčka, která dodá zejména masu šmrnc a svěžest.

Před přípravou chci zdůraznit, že v receptu používám jen čerstvé bylinky.

Chimichurri

Ingredience:

  • 10 g hladkolisté petrželky
  • 5 g koriandru
  • 5 g oregana
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • ½ kajenské chilli papričky
  • 70 g olivového oleje
  • 2 lžičky červeného vinného octa
  • 1 lžička citronové šťávy
  • Sůl

Postup:

Bylinky, česnek i papričku zbavenou semínek nasekejte na co nejmenší kousky. V míse zalijte olejem, octem, citronovou šťávou, přidejte větší špetku soli a promíchejte. Uložte do lednice.

Tip: navíc můžete přidat i najemno nakrájenou polovinu šalotky.