Argentinská bylinková omáčka nebo salsa zvaná chimichurri (čimičuri) se obvykle podává k masu, zejména steakům, ale skvěle chutná i s rybami. A nejen s nimi.
Já jsem chimichurri v minulosti připravovala například s portobello steakem – jednu takovou speciální verzi jsem zařadila do kuchařky. Hodí se ale i ke grilovanému ananasu s halloumi. To je kombinace, kterou jsem zase připravovala, když mě Idnes.cz oslovil ke spolupráci na grilovacím speciálu. Pro Forbes jsem zase do chimichurri vmíchala na kostičky nakrájené avokádo a jako salsu podávala k lososovi.
Chimichurri není možná tak známá, ale je to originální omáčka, která dodá zejména masu šmrnc a svěžest.
Před přípravou chci zdůraznit, že v receptu používám jen čerstvé bylinky.
Chimichurri


Ingredience:
- 10 g hladkolisté petrželky
- 5 g koriandru
- 5 g oregana
- 2 – 3 stroužky česneku
- ½ kajenské chilli papričky
- 70 g olivového oleje
- 2 lžičky červeného vinného octa
- 1 lžička citronové šťávy
- Sůl
Postup:
Bylinky, česnek i papričku zbavenou semínek nasekejte na co nejmenší kousky. V míse zalijte olejem, octem, citronovou šťávou, přidejte větší špetku soli a promíchejte. Uložte do lednice.
Tip: navíc můžete přidat i najemno nakrájenou polovinu šalotky.