Domů » Čočková pomazánka s mrkví a celerem
Čočková pomazánka s mrkví a celerem

Čočková pomazánka s mrkví a celerem

Spousta druhů čoček otevírá možnosti spoustě receptů, kde si vychutnáte její benefity a různé chuťové kombinace. Čočková pomazánka potěší jako skvělá svačina – s pečivem i jako dip k zelenině.

Červená čočka (loupaná) je jedna z těch druhů, co se snadno rozváří. Dá se toho využít pro přípravu pomazánek, na různé pečené kuličky nebo sekanou, placičky atd. Koupit se dá i čočka neloupaná, která si sice drží víceméně celé zrno, ale asi tak stejně, jako hnědá čočka. Opakem toho je ku příkladu čočka puy nebo beluga, které ve chvíli, kdy jsou uvařené, nezměknou tak, že se začnou rozpadat a naopak si drží svůj tvar a při míchání se “neodírají” a nepraskají.

Rozmanitost, se kterou si v dnešní době můžeme hrát, je báječná. Na trhu máme spoustu druhů plodin, ze kterých připravíme zdravá jídla. Jen se toho nebát!

Čočková pomazánka s mrkví a celerem

Ingredience na 4 porce:

  • 100 g červené loupané čočky
  • Sůl
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 mrkev (50 g oloupané)
  • 50 g celeru
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • Citronová kůra z malého citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Čočku zalijte vodou a rukama omyjte. Sceďte a zalijte 200 ml vody. Osolte, promíchejte a na středním stupni vařte 10 – 15 minut, dokud se tekutina víceméně nevyvaří – čočka by se neměla připalovat, ale zároveň nemá být patrná vrstvička vody v hrnci. Zamíchejte. Přiklopte poklicí, vařte asi ještě minutu a pak nechte pod poklicí 20 – 30 minut „dojít“. Odklopte, promíchejte a nechte chvíli chladnout.
  2. Než se čočka uvaří a „dojde“, připravte si zeleninu. Cibuli nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět. Mrkev a celer nastrouhejte nahrubo. Zeleninu přidejte k cibuli a na středním stupni za občasného míchání opékejte 5 minut.
  3. Česnek nakrájejte na plátky a spolu s kořením – kurkumou, koriandrem a římským kmínem přidejte do pánve. Míchejte asi půl minuty. Podlijte 50 ml vody a míchejte (stále na středním stupni), dokud se voda nevypaří. Přilijte další trochu vody (už o něco méně) a opět míchejte do vyvaření. Zelenina by měla během tohoto dušení za 7 – 10 minut změknout. Pokud bude potřeba, přilijte ještě trochu vody a vyvařte. Zeleninu nechte na pánvi chvíli chladnout – bude stačit 5 – 10 minut.
  4. Do mixéru přendejte čočku, zeleninu, nastrouhanou kůru z malého citronu (nebo dle chuti), citronovou šťávu a pepř. Rozmixujte dohladka. Chcete-li, přidejte na zjemnění trochu oleje. Podle chuti dosolte.