Domů » Řepný koláč s čokoládou a krémem
Řepný koláč s čokoládou a krémem

Řepný koláč s čokoládou a krémem

Důkazem, že červená řepa je velice variabilní zelenina, je tento super vláčný čokoládový koláč s tvarohovo-čokoládovým krémem. Přidala jsem do něj kávu a skvěle bude chutnat i se skořicí. Příprava je snadná, tak šup na něj.

Už několikrát jsem pekla dezert s červenou řepou. Například skvělé brownies s fazolemi nepustím z hlavy 🙂 Korpusy dokáže řepa opravdu pěkně zvláčnit a dodat jim zajímavou chuť.

Před použitím řepu peču vcelku, zabalenou v alobalu. Dá se ale použít i předvařená řepa. Vaření nebo pečení vcelku trvá zhruba tak stejně dlouhou dobu. Středně velké kusy změknou za hodinu a půl. Po tepelné úpravě nechám celé bulvy zchladnout a pak je oloupu. Pokud máte řepy více, neoloupané kusy skladujte v lednici, kde v pohodě vydrží 3 dny.

K přípravě krému bych chtěla zmínit jen něco málo k rozpouštění čokolády. Jednou se mi stalo, že mi při rozpouštění čokoláda zhrudkovala. Doposud si nejsem jistá, jestli to bylo čokoládou nebo tím, že mi do směsi vyprskla voda z teplé vodní lázně. Nicméně to by se stát nemělo – a to je právě to – i kdyby to nebyla voda do čokolády, mohla to být příliš vysoká teplota. Vodní lázeň by neměla klokotat, ale voda by měla být horká tak, aby se čokoláda mohla pozvolna rozpouštět a teplotu přijalo zároveň i mléko. Pak by vám měla vzniknout krásně hladká konzistence a směs půjde snadno rozmíchat s tvarohem. Pokud by pro vás byl krém málo sladký, přidejte ještě trochu sirupu (čekankového nebo javorového).

K dochucení můžete navíc do korpusu přidat i mletou skořici nebo vanilku (extrakt, mletou, semínka z lusku).

Řepný koláč s čokoládou a krémem

Na formu o průměru 21 cm potřebujete:

Řepný korpus:

  • 50 g hořké čokolády (70 – 80 % kakaa)
  • 50 g kokosového tuku
  • 150 g špaldové mouky
  • 30 g kakaa
  • 100 g mandlové mouky
  • 120 – 140 g cukru (dle preferencí – může být i sladidlo, např. erythtritol)
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 200 g řepy upečené vcelku (jedna větší bulva) (viz. Poznámka)
  • 60 ml silné kávy
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
  • 3 vejce
  • Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání dortové formy

Krém:

  • 100 g hořké čokolády (70 – 80 % kakaa)
  • 50 g plnotučného mléka
  • 2 – 3 lžíce čekankového sirupu
  • 300 g polotučného tvarohu

Na ozdobení:

  • Kakao
  • Granátové jablko

Postup:

  1. Čokoládu a kokosový tuk rozpusťte ve vodní lázni.
  2. Do větší mísy prosijte špaldovou mouku s kakaem. Do mísy přidejte mandlovou mouku, cukr, kypřicí prášek, špetku soli a promíchejte.
  3. Uvařenou, oloupanou řepu nakrájejte na menší kusy a vložte do mixéru. Přidejte kávu, vejce, vanilkový extrakt a dohladka rozmixujte.
  4. Vzniklé pyré přelijte do mísy s moučnou směsí. Důkladně promíchejte.
  5. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, boky vytřete máslem a vysypejte moukou. Těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte.
  6. Pečte při 175 °C 45 minut. Poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  7. Připravte si krém. Mléko, nalámanou čokoládu na malé kousky a čekankový sirup pozvolna zahřívejte ve vodní lázni. Když je mléko dost teplé, že čokoláda povolí, promíchejte směs dohladka.
  8. Čokoládovou směs přendejte k tvarohu a metlou důkladně zamíchejte.
  9. Krémem potřete vychladlý korpus.
  10. Nakonec poprašte kakaem a posypejte zrníčky granátového jablka.

Poznámka: Řepu zabalte kolem dokola asi do 3 vrstev alobalu. Přendejte na plech. Pečte při 200 °C 60 – 90 minut (podle velikosti). Po upečení nechte na plechu zcela vychladnout. Až poté rozbalte a loupejte.

Řepný koláč s čokoládou a krémem