Domů » Cottage žemle
cottage žemle

Cottage žemle

Cottage žemle jsou ultra vláčné, velice jednoduché a rychlé, zdravé a žravé. Tento recept si uložte, protože si ho určitě budete chtít brzy zopáknout. A také věřím, že bude stačit jen pár opakování a budete ho znát nazpaměť.

Jaký sýr cottage použít?

Pro přípravu žemlí jsem použila hustý typ cottage, který nemá znatelně oddělená oblá zrnka ve spoustě smetany. Jeho struktura je o něco hrubší, chuť sýrovější a je zkrátka takový poctivější.

Dochucení

Pokud nebudete těsto nijak dochucovat, vychutnáte si cottage žemle naslano i nasladko. Pro slanou verzi můžete použít k dochucení různé druhy bylinek. Já použila směs oregana, tymiánu a bazalky. Vyzkoušela jsem na jejich sekání kolébku Eva Solo z e-shopu 4 Cook. Je to poměrně designový kousek, ale zároveň funkční. Z bylinek bude jistě skvělý rozmarýn nebo petrželka. Kromě bylinek můžete do těsta přidat třeba trochu fenyklu a kmínu, kdo máte rád. Anebo případně trochu sušených rajčat či oliv.

Do mrazáku

Ačkoliv jsou žemle dlouho měkké a krom toho je jistě brzy sníte, možná se pustíte do pečení rovnou dvou dávek. V tomto případě se nebojte uložit čerstvě upečené, ale VYCHLADLÉ pečivo v mikrotenovém sáčku do mrazáku. Po rozmrazení jsou stále božsky měkké a vláčné.

Cottage žemle

Ingredience na 4 kusy

  • 200 g cottage (lepší je hustší cottage)

  • 1 vejce

  • Hrstka směsi najemno nakrájených bylinek (např. tymián, pažitka, oregano, bazalka, šalvěj)

  • 100 g celozrnné špaldové mouky

  • 50 g světlé hladké mouky

  • ½ lžičky jedlé sody (2 g)

  • 1 rovná lžička kypřicího prášku do pečiva (4 g)

  • Špetka soli

  • Můžete posypat hrubozrnnou solí nebo semínky

Postup

  • Cottage s vejcem rozmixujte dohladka. Lepší je vybírat sýr cottage s hustší konzistencí a trochu hrubší strukturou, než řídký cottage  s oddělenými hladkými zrny sýra ve smetaně. Tento hustší má bohatší chuť. Pokud však pracujete s tekutějším cottage, budete možná potřebovat více mouky (cca o 20 – 30 g).
  • Do sýrové směsi vmíchejte najemno nasekané bylinky.
  • Ve vedlejší misce smíchejte obě mouky se sodou, kypřicím práškem a solí.
  • Sypkou směs důkladně promíchejte se sýrovo-bylinkovou směsí a vytvořte těsto polotuhé konzistence.
  • Lehce navlhčenýma rukama vytvarujte 4 stejně velké bochánky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem. Můžete posypat hrubozrnnou solí nebo semínky.
  • Pečte při 180 °C 23 – 25 minut.