Domů » Stir-fry s tofu a špenátem
stir-fry s tofu a špenátem

Stir-fry s tofu a špenátem

Tak jednoduché jídlo, jako je stir-fry s tofu a špenátem, zvládnete připravit během chvíle. Je zdravé a moc si na něm pochutnáte. Já tyhle rychlovky z pánve miluju.

Verze stir-fry se špenátem není zcela obvyklá, nicméně, až ochutnáte, zjistíte, že je naprosto báječná. Špenát můžete vyměnit za pak choi, pokud je pro vás dostupné. V naší kuchyni ještě není tak obvyklé, ale pokud už jste na něj narazili, vyzkoušejte 🙂

Tofu dokřupava vs. zdravější tofu

Zdravější verze úpravy tofu v tomto receptu je bez obalu z kukuřičného škrobu. Škrob totiž nasákne více oleje. Proč tedy obaluji ve škrobu, když existuje tato zdravější varianta? Protože křupavý kabátek na sebe pěkně nabalí omáčku a jeho chuť je tak plnější. Proto 🙂

S čím podávat

Mě osobně nejvíc chutná toto stir-fry s jasmínovou rýží. Můžete si k němu ale připravit třeba rýžové nebo soba nudle.

vegetariánské stir-fry s tofu a špenátem

K servírování jsem použila krásný tmavý servis značky Maku, který se dá sehnat jedině na e-shopu 4Cook.

Nejlepší je čerstvé

Toto jídlo, ač ho možná budete mít tendenci udělat více do krabičky na druhý den, nechutná druhý den tak dobře. Obal na tofu začne vlhnout a odpadat. Jídlo nevypadá tedy tak dobře a nemá ani tak dobrou chuť. Připravujte toto jídlo tedy k rychlé spotřebě.

Stir-fry s tofu a špenátem

Ingredience na 2 – 3 porce

  • 200 g tofu

  • 25 g kukuřičného škrobu

  • Špetka soli

  • Špetka čerstvě mletého pepře

  • Olej (řepkový nebo olivový)

  • 100 g žampionů

  • 2 – 3 jarní cibulky

  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru

  • 1 větší stroužek česneku

  • 150 g špenátu

  • Omáčka:
  • 3 lžíce sójové omáčky

  • 2 lžičky rýžového octa

  • 4 lžíce vody

  • ½ lžičky kukuřičného škrobu

  • Můžete přidat 1/2 lžíce saké na vaření

  • K podávání:
  • Jasmínová rýže

Postup

  • Tofu dobře osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte na drobné kostky a ještě opatrně osušte papírovou utěrkou – čím více vlhkosti odsajete, tím lépe.
  • Do mikrotenového sáčku vsypte kukuřičný škrob, sůl a pepř. Dobře promíchejte. Do sáčku vložte tofu a sáček v horní části zatočte, aby se uzavřel. Při uzavírání se snažte, aby uvnitř bylo co nejvíce vzduchu. Poté sáčkem zatřeste, aby se tofu kolem dokola obalilo ve směsi.
  • Tofu vyndejte ze sáčku. Oklepejte přebytečný škrob.
  • V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a tofu opékejte ze všech stran, dokud nebude křupavé. Tofu by mělo být osmažené lehce dozlatova. Tofu přendejte z pánve na talíř.
  • Do pánve vlijte lžíci oleje. Žampiony nakrájené na plátky opékejte, dokud nezačnou mít také zlatavou barvu. Poté do pánve přidejte na kolečka nakrájenou cibulku, nastrouhaný zázvor a prolisovaný nebo nastrouhaný česnek. Míchejte na středním stupni asi půl minuty.
  • Do pánve přidejte opraný, dobře okapaný, popř. vyždímaný špenát. Míchejte, dokud neovadne.
  • Do pánve vraťte tofu.
  • V misce promíchejte ingredience na omáčku a tu vlijte do pánve. Na nižším stupni vařte asi minutu.
  • Hotový pokrm servírujte s uvařenou jasmínovou rýží. Můžete posypat sezamovými semínky. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete přidat trochu nasekané chilli papričky.