Datloví pavoučci svou roztomilostí potěší děti nejen na Halloween. Dost pravděpodobně si je s vámi budou chtít tvořit i jindy během roku. Když už si budete připravovat cukrová očička z fondánu, rovnou si jich vyrobte raději více a uchovejte je ve vzduchotěsné krabičce.
Pro přípravu pavoučků jsem použila černé kakao, které dodalo datlové hmotě sytou tmavou barvu. Pokud nemáte černé, použijte klasické kakao. A klidně sáhněte po raw kakau, které je zdravější, než klasické, protože v sobě uchovalo více cenných látek. Datle medjool raději ale za žádné jiné neměňte – mají skvělou chuť a především měkkou dužinu. Po rozmixování nezůstanou v pastě žádné kousky, hmota bude pěkně tvárná s medovou chutí.
Datloví pavoučci


Na 5 porcí potřebujete:
- 5 datlí medjool
- 20 g mandlí
- ½ lžičky mleté skořice
- 1 lžička kakaa (ideálně černé)
- ½ lžičky kokosového tuku
- Slané tyčinky
- Dýňová semínka
- Fondán
- Čokoláda
- *Můžete místo fondánu použít hotová cukrová očička
Postup:
- Datle vypeckujte a vložte do mixéru.
- Přidejte madle, skořici, kakao, kokosový tuk a mixujte, dokud se mandle nerozmělní a ingredience se nespojí do pospolité hmoty.
- Z datlové hmoty vyválejte 5 kuliček. Pokud by se vám hmota špatně vyvalovala, uložte ji na chvíli do mrazáku.
- Z fondánu vyválejte 5 malých párů kuliček. Rozpusťte čokoládu a pomocí párátka udělejte na kuličky tečku. Nechte zaschnout.
- Do datlových kuliček vsuňte z každé strany po 4 kouscích nalámaných tyčinek.
- Dýňová semínka překrojte napůl a oba kousky zasuňte do kuliček v přední části. Nad „kusadla“ z dýňových semínek přilepte pomocí rozpuštěné čokolády připravená očička.
