Sezóna chřestu tak rychle utíká. Naštěstí se potkává se sezónou grilovací. Grilovaný losos s chřestem dokazují, jak důležitá je při vaření čerstvost surovin i to, že v jednoduchosti je krása. I chuť.
Chřest je jeden z těch druhů zeleniny, které není třeba přehršle kombinovat a složitě tepelně upravovat – ba naopak u zeleného chřestu bych řekla, že platí to pořekadlo: “méně je někdy více”. Zelený chřest nechce dlouhou tepelnou úpravu a vynikne v jednoduchých kombinacích. Perfektně chutná grilovaný – jako příloha k masu a rybám, například. Tento grilovaný losos s chřestem je toho důkazem. K lahodnému lososovi zelený chřest náramně pasuje. Pokrm můžete doplnit bylinkovým máslem. Já upřednostňuji spíše dip z jogurtu nebo zakysané smetany.
Pro Forbes jsem nedávno připravovala rychlovku z pánve, a to bramborové noky s chřestem – doporučuji vyzkoušet. Noky můžete vyměnit za těstoviny. A také jsem si zamilovala květákovou pizzu s chřestem.
Grilovaný losos s chřestem


Ingredience na 2 porce:
- 2 porce lososa (každý o váze 200 g)
- Olivový olej
- Nastrouhaná kůra z ½ citronu
- ½ lžičky tymiánu
- Sůl
- Pepř
- 1 svazek zeleného chřestu
Jogurtový dip:
- 3 lžíce jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce pažitky, najemno nakrájené
Postup:
- Každou porci lososa přepulte. V misce promíchejte 2 lžíce olivového oleje, citronovou kůru, tymián, sůl a pepř a lososa v marinádě obalte.
- Z chřestu odkrojte dřevnaté konce – asi 2 – 3 cm. Na talíři zakápněte trochou oleje, osolte a promněte.
- Pokud máte horkovzdušnou fritézu, můžete grilovat společně při 220 °C asi 12 minut. Chcete-li trochu vypečenější povrch, zapněte na 240 a grilujte asi 10 minut. V troubě pečte při 220 °C teplotě asi 15 minut. Můžete si zvolit i stolní či klasický gril, kde se teplota bude odvíjet dle aktuálního výkonu grilu.
- Mezitím promíchejte ingredience na dip.
- Lososa podávejte s ogrilovaným chřestem a dipem.