Domů » Hovězí steak s pepřovým máslem a fazolkami

Hovězí steak s pepřovým máslem a fazolkami

Není nad to si dát jednou za čas dobrý steak. Já si zvolila bio hovězí svíčkovou a dobře jsem udělala. Chuť byla fantastická a pepřové máslíčko udělalo divy.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
31. 7. 2015

Doba přípravy: 20 minut

Množství: 4 porce

Suroviny:

  • 4 hovězí steaky ze svíčkové o váze cca 150 – 200g (záleží, na kolik se cítíte)
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • Olej na smažení
  • Sůl

Pepřové máslo:

  • 50 – 70 g másla
  • 2 čajové lžičky naloženého zeleného pepře

Fazolky:

  • 80g pancetty
  • 600g zelených fazolek (čerstvých)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Máslo rozmačkejte vidličkou a smíchejte s naloženým pepřem, lehce rozmixujte (tak, aby zůstaly velké kousky pepře). Na potravinářskou fólii rovnoměrně naneste podélně máslo, aby měla vrstva průměr asi jako dvacetikoruna a stočte máslo do balíčku – zaoblete a vložte do mrazáku (nebo do lednice ale na delší dobu).
  2. Maso lehce naklepejte prsty, potřete pořádně olejem a nechte odležet proložené snítkami rozmarýnu. Nechte marinovat nejlépe přes noc, nebo alespoň na 2 hodiny. Maso vyndejte z lednice a nechte ho „orazit“ na pokojovou teplotu. Rozpalte pánev a potřete olejem. Vložte steaky na pánev a opékejte z obou stran – jak dlouho je na vás. Já se neřídím ani tak časem, jako dotekem. Maso nechám zprudka opéct po obou stranách cca po minutě a poté dopékám pozvolněji na požadovaný stupeň propečení. (můžete také vložit do trouby na 100 °C cca na 10 minut) Ve škole jsme se učili takový fígl, jak propečenost poznat – dotkněte se palcem a ukazováčkem. Když si druhou rukou poklepete na bříško pod palcem, odpovídá „tuhost“ nejmenšímu stupni propečení – a tak to pokračuje s dalšími prsty.
  3. Maso po opečení nechte ještě 1 minutu odležet.
  4. Fazolky vložte do vroucí vody a nechte krátce vařit. Měly by stačit bohatě 3 minuty. Poté fazolky sceďte a vložte do ledové vody. Vyjměte a nechte okapat. Pancettu nakrájejte na proužky a dejte opéct na nepřilnavou pánev. Restujte dozlatova, přidejte fazolky, opepřete a osolte.
  5. Naservírujte fazolky, steak a na něj položte dva plátky máslíčka.