Jak jsem nedávano psala u receptu na ječné kynuté lívance, naše (pra)babičky na lívance nepoužívaly jinou, než ječnou mouku, protože díky ní jsou nádherně nadýchané, vláčné a kypré. Přesvědčila jsem se na vlastní kůži, že to tak skutečně funguje. A nejen v případě lívanců.
Ječná mouka je perfektní na lívance
Když jsem lívancový recept zmiňovala na Instagramu, dostala jsem zpětnou vazbu, že mouka je bezva i na bábovku. Mohla jsem jedině souhlasit. Tento recept na bábovku byl původně první recept, který jsem z ječné mouky vyzkoušela, a to díky podnětu od Probio. Pravidelně dostávám tipy na produkty, z nichž bych mohla připravit recept pro daný měsíc, a právě nedávno to byla ječná mouka. Protože mi po pečení bábovky trochu mouky zbylo, chtěla jsem ji dobře využít. Zapátrala jsem, k čemu se ječná mouka používala a natrefila jsem právě na lívance.
V bábovce zanechává ječná mouka o trochu jinou chuť, než na kterou jsme zvyklí při pečení z klasické pšeničné mouky. Není to však na škodu. Bábovka, stejně jako lívance, má skvělou plnou chuť, je vláčná a nadýchaná. Bývala bych do ní přidala ještě ořechy, ale můj Honza je na ořechy alergický, proto jsem na jeho žádost zůstala u čokošky. Napadá mě, že místo ořechů by v bábovce skvěle chutnal i kokos. Anebo rozinky namočené v rumu. A vůbec, našlo by se dost obměn, které by stály za to a pořád by byla bábovka výjimečně lahodná, díky ječné mouce.
Ječná mouka prý obsahuje méně lepku, než pšeničná. Navíc používám celozrnnou. Proto ji využijete právě při přípravě různých „litých“ dezertů – bábovek a buchet na plech anebo v palačinkách, lívancích a vaflích. Hmmm vafle… to budu muset vyžkoušet! 🙂 A přidám tam určitě ty zmiňované oříšky! 🙂
Detaily receptu
1 bábovková forma
20 minut
50 – 60 min
Ingredience
3 vejce
½ hrnku třtinového cukru
2 sáčky vanilkového cukru
1 kelímek – 180 g zakysané smetany
½ hrnku rostlinného oleje
2 hrnky celozrnné ječné mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
100 g hořké čokolády
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup
- Připravte si formu na bábovku – vytřete máslem a vysypejte moukou.
- Vejce vyšlehejte s oběma cukry do husté pěny. Přidejte zakysanou smetanu, olej, mouku, prášek do pečiva a zašlehejte, aby v těstě nezůstaly hrudky.
- Čokoládu nakrájejte na hrubší kousky. Přimíchejte do těsta.
- Do formy na bábovku nalijte těsto.
- Pečte při 180 °C asi 50 minut až 1 hodinu.