Domů » Kakaová bublanina s podmáslím a jahodami
kakaová bublanina s podmáslím a jahodami

Kakaová bublanina s podmáslím a jahodami

Text k receptu samotnému jsem musela do klávesnice naťukat dřív, než recept samotný. Právě jsem ofotila a mám v sobě tak silné emoce, že je musím vylíčit dřív, než se ztratí v zapomnění a nebudu vám moct zprostředkovat ty krásné prožitky. Kakaová bublanina s podmáslím je pro mě zážitek 🙂

Příběh receptu

Proč tolik euforie?! Proč jsem věnovala focení skoro 2 hodiny?! Začnu pěkně od začátku…

Včera jsme čekali návštěvu. Honzův taťka s bráchou přijeli pomoct na stavbu a Honzova mamka se přijela potěšit Honzíkem. A čím bychom je potěšili my? Tak co máme v lednici? Jé, podmáslí! Každá buchta s podmáslím je skvělá. Co takhle bábovka, napadlo mě? Co zkusit nějakou buchtu, kterou by se mnou mohl upéct Honzík. Ještě jsme spolu nic neupekli, a přitom je mi jasný, že by ho to hrozně bavilo… Tak to by chtělo něco jednoduchého.

Vzpomněla jsem si na kakaovou buchtu s jablky, kterou mamka často pekla, když jsem byla malá. Nebylo v ní sice podmáslí, ale byla nádherně vláčná. Na povrchu byla tmavá poleva a kokos. Ooou – dostala jsem na ní chuť! A věřila bych, že jí dělala podle nějakého hrnkového receptu. To by bylo přesně něco pro mě a Honzíka a navíc by si pochutnali chlapi po práci i babička.

Zvládnou to i děti

A tak jsme stoupli ke kuchyňské lince. Přisunuli si robota a začali plnit hrnečky. Nejdřív jsme tedy nastrouhali jablka, připravili formu a … rozbili vajíčko do mísy tak, že muselo jít do koše 😀 To nebyl zrovna úspěšný začátek. Honzík ale rychle pochopil, že tudy cesta nevede, a bude muset svoje pohyby trochu krotit. No..krotila jsem je chvílemi já. Bavilo ho házet mouku do mísy, lít tam olej i když jsem mu pochopitelně nedala ochutnat tuzemák, který jsme pro šmak do těsta přidali, měl pocit, že je ho málo a lil by nejradši víc 😀 Asi „na přilepšenou“.

kakaová bublanina s podmáslím a jahodami

Pak jsme to celý zamíchali a zkusili konzistenci – to by asi šlo! Nalili jsme těsto do mísy a pekli. Krásně to vonělo. Jak to dopadne, to jsme nevěděli. Než buchta vychladla, připravila jsem i čokoládovou polevu – ale taky od oka, jako buchtu. Bylo tam mléko, máslo, čokoláda, kakao a ehm..rum.. Na polevu jsem neodměřovala nic ani hrnky, ani lžícemi. A je to škoda, pač se strašně moc povedla.

Nakonec jsme polevu s Honzíkem rozetřeli po povrchu buchty a posypali ji kokosem. Naše první buchta – buchta od oka. „Jestli bude chutnat skvěle a nebudu vědět, jak jsme jí připravovali, kolik jsme čeho přidali a tak, tak mě to bude mrzet,“říkala jsem Honzovi.

Tyjo a byla fantastická!! Moc nám chutnala – krásně vláčná – jak Honza říká: MOKRÁ. Sladká tak akorát, rumu tak akorát.

Další pokus

Druhý den, když jsme s Honzíkem jedli zbylý kousek koláče, mě napadlo: „Jaká by byla s jahodami?“ Měli jsme jahody doma, takže jsem rovnou šla na věc. A kdo se to nepřichomýtnul?! 🙂 Honzík! „Mami, s tebou – taky budu péct!“ A tak jsme pekli. Akorát jsem si tentokrát množství, které jsme přidali po paměti, vážila a zapisovala.

Povedla se! Stejně dobře, jako ta předchozí. Stejně vláčná, stejně lahodná a tentokrát voní po jahodách! Polevu jsem nedělala, tu bych asi na podruhé nedala. Nebo možná dala, ale na to nebyl čas.

Focení

A pak, když Honzík po obědě usnul, jsem se pustila do skoro dvouhodinového focení. Venku nááádherně kvete můj oblíbený strom. Vypadá jako třešeň, jen kvete růžově. Nevím, jak se jmenuje, ale určitě ho všichni znáte. Je to můj nejoblíbenější jarní strom, řekla bych. Překrásně voní a v kombinaci s tou vůní jahod to byl omamný zážitek. Fotila jsem na třech různých podkladech.  Nechtěla jsem se od focení odpoutat. Navíc jsem měla pocit, že to pořád není ono. Až ta modrá mi nějak sedla. Jako krásně modrá obloha venku, s níž kontrastuje plně rozkvetlý strom a ta vůně do toho. Navíc je to moje a Honzíkova první společná buchta, která se povedla tak fantasticky, že bych to sama líp nesvedla. Ten kluk bude mít talent J

Když jsem fotila s větvičkami toho stromu, vzpomněla jsem si, že tu mám od Honzy krásný MIJ talířek – taky s větvičkami. To bylo to pravé! A tak jsou na fotce otisky všech nás tří. Tohle focení byla prostě „láska“.

kakaová bublanina s podmáslím a jahodami

Detaily receptu

Množství

forma 23×25 cm

Doba přípravy

15 minut

Doba pečení

35

Ingredience

  • 1 větší jablko (bez slupky a jádřinců) – 120 – 140 g

  • 2 vejce

  • 1 hrnek panely (nebo jiného cukru) – 150 g

  • ¼ – 1/3 hrnku kakaa – 30 g

  • 2/3 hrnku celozrnné špaldové mouky hladké – 140 g

  • 1 hrnek světlé špaldové mouky hladké (nebo celozrnné) – 150 g

  • 1 kypřicí prášek do pečiva

  • Špetka soli

  • 2/3  hrnku podmáslí – 180 g

  • 1/3 hrnku mléka – 80 g

  • 1/3 hrnku oleje – 90 g

  • 3 lžíce tuzemáku

  • Jahody nebo jiné ovoce na posypání

Postup

  • Jablko nastrouhejte nahrubo.
  • V míse prošlehejte vejce s panelou nebo jiným sladidlem.
  • Přisypte kakao, mouky, kypřicí prášek, sůl, podmáslí, mléko a tuzemák a dobře promíchejte.
  • Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem. Po povrchu rozprostřete ovoce – v tomto případě na plátky nakrájené jahody. Můžete ale použít i maliny, borůvky, ostružiny atd.
  • Pečte při 180 °C 35 minut.