Tentokrát to bude z trochu “jiného soudku”. Nic zdravého. Přichází na řadu trio receptů na sušenky, které jsem pekla do svatebních výslužek. Jde o mexické svatební sušenky, red velvet cookies a kakaové sušenky, které jsem prvně upekla už před několika lety a které s oblibou peču dodnes.
Mexické svatební sušenky
Jako první uvádím sušenky s pekanovými ořechy, na které jsem narazila na jednom zahraničním webu. Jelikož jsou, jak název uvádí, svatební. Prostě jsem je pro tuto událost musela vyzkoušet. I když nejsem Mexičanka ani k Mexiku nijak zvlášť netíhnu. Tedy neříkám, že mi mexické dobroty nechutnají. Některé naopak velice zbožňuji.
V receptu, který jsem našla na zahraničním webu, mi chybělo kypřidlo, které jsem v podobě sody do pečiva dodala. Dál jsem přidala trochu skořice a dobře jsem udělala. K pekanovým ořechům krásně ladí. Těsto jsem ještě ochutila mletou vanilkou namísto vanilkového extraktu. Má trochu jiné aroma. Ne, že by mi extrakt nějak vadil, ale v případě těchto sušenek mi víc sedí mletá vanilka.
Red velvet cookies
Naopak těsto na red velvet cookies jsem extraktem ochutila. Jeho vůně byla pak cítit všude po domě, což byla ve spojení s ořechovým aroma a skořicí úplná pohádka. A když se do toho ke konci přidaly ty kakaové sušenky, bylo to hotové sladké nebe. Vonělo to u nás jako v cukrárně.
Red velvet cookies jsem zvolila pro svou narůžovělou barvu. Kdy jindy je upéct, než právě na svatbu?! Do těsta můžete vmíchat nasekanou bílou čokoládu, kterou se pak sypou i po vytažení z trouby. Na horkých sušenkách se trochu rozpustí, a tak můžete hned sušenky posypat různými kamínky nebo jinými jedlými ozdobami, které na sebe čokoláda nalepí.
Kakaové sušenky
Tyhle stálice nemohly ve výslužkách chybět. Kdysi jsem dala tenhle recept dohromady, nějak těstně před tím, než jsem vymýšlela, co budu péct na Apetit pikniku. Tam jsem jich prodala velkou spoustu a spoustu jsem jich během následujících let upekla i jako jedlý dárek nebo na různé oslavy. Můžete je nechat jen lehce přelité čokoládou, anebo je ještě takto jemně dozdobit.
Všechny tři recepty na sušenky jsou ideální do výslužek hlavně proto, že jim nevadí teplo. Tedy ne, že byste je měli chtít vystavovat na přímém slunci. To nesvědčí žádnému jídlu. Ale za normálních podmínek vydrží, jsou trvanlivé, takže nevadí, když je upečete dva týdny předem. Uskladněte je do uzavíratelných boxů a uložte někam do chladu, třeba do sklepa.
Kakaové sušenky
Ingredience na 2 plechy/50 kousků
200 g hladké mouky
80 g bramborového škrobu
80 g moučkového cukru
15 g kakaa
Špetka soli
½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
180 g povoleného másla
1 lžíce mléka
Čokoláda na polití
Postup
- Promíchejte mouku, škrob, moučkový cukr, kakao, sůl a kypřicí prášek. Do směsi zapracujte máslo. Až nakonec přidejte trochu mléka a dobře prohněťte.
- Z těsta vyvalujte kuličky o průměru asi jako pětikoruna. V dlaních lehce zploštěte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte při 180 °C cca 20 minut. Nechte zchladnout. Lehce přelijte pramínky rozpuštěné čokolády (půjde vám to nejlépe pomocí lžičky) a nechte ztuhnout