Vytvořit zdravější alternativu cukroví je někdy složitá disciplína, pokud chcete napodobit některé tradiční druhy. Věřím, že cukroví podobné tomuto receptu na kakaovo-ořechová srdíčka doma peče řada z vás, a teď ho můžete péct o trochu zdravěji.
Nástrahy pečení z celozrnné mouky
Celozrnná mouka oproti hladké bílé pšeničné mouce neuvolňuje tolik lepku a snáze se při vyvalování láme. Je proto fajn nechat těsto trochu povolit, aby nebylo tvrdé a bylo poddajnější.
Linecké těsto (a jemu podobné) z celozrnné špaldové mouky potřebuje dostatek tuku, aby se nerozpadalo a nebylo suché. Když se navíc do těsta vmíchají ořechy, je křehkost syrového těsta ještě větší.
Chce to trochu trpělivosti a dobře podsypávat 🙂 Ale určitě se to dá zvládnout. Jemným rozvalováním docílíte hladkého plátu těsta, ze kterého lze vykrajovat pěkné tvary různých druhů.
Slepování
Slepování cukroví je ideální nechat cca na dobu týden až dva před Vánoci, aby náplň nevysychala. Týká se to hlavně džemů. Tato srdíčka můžete také slepovat džemem. Doporučila bych rybízový, višňový anebo třeba pomerančovou marmeládu.
Já je slepovala Emcotellou, což je zdravá náhrada za “nutelu” plnou palmáče a cukru. Najdete ale i další produkty, které mají napodobit světoznámou nezdravou pomazánku a které nám naopak dodají alespoň něco užitečného. Vybírejte krémy, které jsou vyrobeny z opravdových a kvalitních ingrediencí.
Oříškovou pomazánku si můžete vytvořit i sami. Zkoušela jsem to při přípravě receptu na pohankové pomerančové linecké a funguje skvěle 🙂
Cukroví svědčí uskladnění v chladnější části domu. Pokud nejsou mrazy a teploty se pohybují kolem 5 °C, můžete uzavřené krabice s cukrovím nechat (na bezpečném místě) venku. Posloužit může i sklep, chladná (nevytopená) místnost nebo chodba.
Recept vznikl ve spolupráci s ETA.
Kakaovo-ořechová srdíčka
Ingredience
70 g lískových ořechů
80 g xylitolu
100 g hladké mouky
100 g celozrnné špaldové hladké mouky
20 g kakaa
¼ lžičky mleté skořice
1 žloutek
140 g másla
Tmavá čokoláda na polití
Zdravá alternativa nutely na slepování (můžete si vytvořit smícháním oříškového másla s kakaem a čekankovým sirupem)
Postup
- Ořechy nasekejte najemno. Vsypte do mísy, promíchejte s “cukrem”, oběma moukami, kakaem a skořicí. Přidejte žloutek, na kostičky pokrájené povolené máslo a pomocí nástavce typu “K” zapracujte máslo do moučné směsi. Nebo rukama, pokud nedisponujete robotem 🙂 Pak rukama těsto zpracujte do válečku, zabalte do fólie a uložte do lednice alespoň na dvě hodiny.
- Těsto vyndejte z lednice a nechte asi 20 minut při pokojové teplotě „povolit“. Bude se vám lépe rozvalovat. Těsto rozvalujte na pomoučeném vále pozvolna, aby nepraskalo. Pokud je přeci jen ještě dost tuhé, propracujte ho krátce rukama, aby bylo plastičtější.
- Vykrajujte stejný počet srdíček (nebo jiných tvarů) bez vykrojeného středu a s vykrojeným středem. Pokládejte vykrojené tvary na plechy vyložené pečicím papírem.
- Pečte při 180 °C 8 minut. Nechte vychladnout.
- Srdíčka s vykrojeným středem tenkými proužky přelijte rozpuštěnou čokoládou a nechte ztuhnout.
- Srdíčka slepujte oříškovým krémem. V chladu nechte ztuhnout. Poté skladujte v krabici vyložené ubrouskem. Uložte do chladu a temna.