Domů » Perníčková granola
perníčková granola

Perníčková granola

Vánoční granola anebo také perníčková granola – říkám jí oběma názvy, protože Vánoce mi asociují perníčky a perníčky zase Vánoce. Tato voňavá granola potěší nejen vás, ale je i skvělým jedlým dárkem pro někoho, kdo rád mlsá sladké (ale zdravé) snídaně.

Granola – bohatá snídaně

Granola představuje bohatou snídani nejen chutí a vůněmi, ale i nutričně. Tato, která je slazená jen banánem a sušeným ovocem, je ale mnohem zdravější, než průmyslově vyráběná granola s přidaným cukrem. Výhodou domácí granoly je právě to, že máte složení pod kontrolou. Nesetkáte se tak se ztuženými tuky ani zmiňovaným rafinovaným cukrem. Místo toho tělu dodáte dávku živin z kvalitních zdrojů – zkrátka snídaně, jak má být.

K čemu se hodí

Ganola obecně skvěle chutná s jogurtem. Můžete jí ale servírovat i v podobě “poháru” s nějakým ovocem. V tomto případě vánoční – perníčkové granoly to může být například mandarinka, pomeranč, granátové i to klasické jablko, banán… Můžete jí doplnit i smoothie bowl nebo sladké chlebíčky.

Recept vznikl ve spolupráci s ETA.

Perníčková granola

Ingredience

  • 2 zralé banány (220 – 240 g)

  • 100 g kokosového tuku

  • 2 lžičky perníkového koření

  • 2 lžičky mleté skořice

  • 400 g ovesných vloček

  • 100 g ořechů (v tomto případě mix vlašských a pekanových ořechů a mandlí)

  • 40 g slunečnicových semínek

  • 30 g chia semínek

  • 50 g sušených brusinek

  • 50 g rozinek

  • 50 g sušených višní

  • 50 g sušených hrušek (nebo jablek) nakrájených na kostičky

Postup

  • Banán rozmačkejte nebo rozmixujte na kaši ve větší míse. Zalijte rozpuštěným, ne příliš horkým kokosovým olejem a přidejte perníkové koření se skořicí. Dobře promíchejte
  • V míse promíchejte vločky, nasekané ořechy, slunečnicová a chia semínka.
  • Sypkou směs dobře promíchejte s banánovou směsí a rozprostřete do vyššího plechu vyloženého pečicím papírem.
  • Vložte do trouby vyhřáté na 150 °C (režim horkovzduch) a pečte 30 – 35 minut. Během té doby – vždy po 10 minutách – promíchávejte, aby se granola dobře prosušila.
  • Hotovou granolu promíchejte se sušeným ovocem.
  • Skladujte uzavřené ve sklenici nebo dóze.