Neznám nikoho, kdo nemá rád borůvky. Stejně tak jsem zatím nenarazila na nikoho, komu by nechutnal tento koláč. Ba dokonce znám i takové, kterým se povedlo záhadné zmizení tohoto skvělého dezertu.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 21. 7. 2015
Doba přípravy: 20 minut
Celková doba pečení: 70 minut
Suroviny:
Těsto:
- 220g hladké mouky
- 120g změklého másla
- 1 vejce
- 3 polévkové lžíce krupicového cukru
- Špetka soli
Náplň:
- 5 vajec
- 180g krupicového cukru
- 150g borůvek
- 300ml mléka
- 150g zakysané smetany
- 2 sáčky vanilkového cukru
Postup:
- Zpracujte těsto z uvedených surovin a nechte jej zabalené ve fólii alespoň jednu hodinu odležet.
- Předehřejte troubu na 210 ⁰C. Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vyložte jím koláčovou nebo dortovou formu o průměru asi 27cm. Okraje vytlačte nahoru. Dno několikrát propíchejte vidličkou. Vyložte těsto alobalem a nasypte na něj luštěniny na zatížení. Pečte 15 minut. Poté luštěniny s alobalem odendejte a pečte dalších cca 7 minut dozlatova.
- V míse vyšlehejte vejce s cukrem a přimíchejte mléko a smetanu. Přidejte borůvky. Směsí zalijte předpečený korpus. Troubu dejte péct na 170 ⁰C a pečte dalších 45 minut.