Domů » Kuřecí wrapy s cuketou a pestem
Kuřecí wrapy s cuketou a pestem

Kuřecí wrapy s cuketou a pestem

Kuřecí wrapy s cuketou a pestem jsou přesně tím jídlem, které miluju během teplých měsíců. Nepotřebuji obědvat nic teplého. I když i za tepla jde tento wrap připravit. A co víc? připravit jde i s grilovaným kuřetem, když už budete grilovat tu cuketu.

Obměny

Navážu rovnou na možnost výměny trhaného masa za grilovaný kuřecí steak. Ten si můžete okořenit bylinkami, česnekem, římským kmínem…bude to s cuketou, avokádem a pestem skvěle fungovat. Mimochodem by v tom dobře hrála i sušená rajčata.

Pesto nemusíte nutně připravovat jen bazalkové. I když to je asi ze všech pest obecně nejoblíbenější. Můžete ho připravit i z výše zmiňovaných sušených rajčat. Případně se nabízí i pesto z různé směsi bylinek, rukolové, špenátové… Nebo třeba bokolicové 🙂

Cuketu, pokud byste si hráli s peprnějšími chutěmi, můžete vyměnit za grilovanou papriku. Maso bych pak kořenila uzenou mletou paprikou, česnekem, mletým koriandrem, pepřem, tymiánem…

Za studena a v případě, že se budete držet trhaného masa, bude příjemně osvěžující kombinace s okurkou a koriandrem.

Trhané kuřecí maso

Trhané kuřecí maso jsem připravovala ve vývaru. Bude tak krásně měkké, jemné a natáhne do sebe příjemně vůně přidaných ingrediencí. Takové masíčko můžete použít i na salát, těstoviny, na chléb, nebo třeba do rizota, kam upotřebíte i vývar, v němž se maso vařilo. To samé platí i v případě polévky.

Recept vznikl ve spolupráci s ETA.

Kuřecí wrapy s cuketou a pestem

Ingredience na 4 malé nebo 2 větší porce

  • Trhané kuřecí maso:
  • 2 kuřecí prsa

  • Snítka rozmarýnu

  • 2 bobkové listy

  • Pár kuliček černého pepře

  • Sůl

  • 1 stroužek česneku

  • Bazalkové pesto:
  • 30 g bazalky

  • 15 g piniových semínek

  • 15 g nastrouhaného parmezánu

  • 1 stroužek česneku

  • Špetka soli

  • 80 g olivového oleje extra virgin

  • Dále:
  • 1 střední cuketa

  • Olivový olej

  • Sůl

  • 4 celozrnné tortilly

  • Římský salát

  • ½ avokáda

Postup

  • Kuřecí maso očistěte, vložte do hrnce a zalijte vodou, aby bylo ponořené. Přidejte snítku rozmarýnu, 1 – 2 bobkové listy, pár kuliček pepře, větší špetku soli a stroužek česneku. Přikryjte poklicí, přiveďte k varu a pozvolna vařte hodinu.
  • Po hodině maso vyndejte a natrhejte na menší kusy. Vývar můžete použít například k přípravě rizota (můžete podávat také s trhaným kuřetem).
  • Než se uvaří kuře, stihnete si připravit pesto i ogrilovat cuketu. Ingredience na pesto vložte do mixéru a rozmixujte najemno. Nemixujte příliš dlouho, aby konzistence nebyla moc jemná a pesto nezačalo ztrácet zelenou barvu. Mimochodem, bazalkové pesto můžete v sezóně nahradit i pestem z medvědího česneku.
  • Cuketu nakrájejte našikmo na půl centimetru silné plátky. Rozpálený gril potřete olivovým olejem a cuketu chvíli grilujte. Během grilování osolte.
  • Avokádo nakrájejte na plátky.
  • Každou tortillu nejdříve nahřeje. Na tortillu položte list římského salátu (stačí, aby zakrýval asi 2/3 placky). Na salát položte do řady pár plátků grilované cukety, na ní natrhané maso, pokapejte pestem a obložte pár plátky avokáda. Boční strany tortilly ohněte dovnitř a tortillu srolujte. Ihned podávejte.
tortilla s kuřecím masem