Kuřecí wrapy s cuketou a pestem jsou přesně tím jídlem, které miluju během teplých měsíců. Nepotřebuji obědvat nic teplého. I když i za tepla jde tento wrap připravit. A co víc? připravit jde i s grilovaným kuřetem, když už budete grilovat tu cuketu.
Obměny
Navážu rovnou na možnost výměny trhaného masa za grilovaný kuřecí steak. Ten si můžete okořenit bylinkami, česnekem, římským kmínem…bude to s cuketou, avokádem a pestem skvěle fungovat. Mimochodem by v tom dobře hrála i sušená rajčata.
Pesto nemusíte nutně připravovat jen bazalkové. I když to je asi ze všech pest obecně nejoblíbenější. Můžete ho připravit i z výše zmiňovaných sušených rajčat. Případně se nabízí i pesto z různé směsi bylinek, rukolové, špenátové… Nebo třeba bokolicové 🙂
Cuketu, pokud byste si hráli s peprnějšími chutěmi, můžete vyměnit za grilovanou papriku. Maso bych pak kořenila uzenou mletou paprikou, česnekem, mletým koriandrem, pepřem, tymiánem…
Za studena a v případě, že se budete držet trhaného masa, bude příjemně osvěžující kombinace s okurkou a koriandrem.
Trhané kuřecí maso
Trhané kuřecí maso jsem připravovala ve vývaru. Bude tak krásně měkké, jemné a natáhne do sebe příjemně vůně přidaných ingrediencí. Takové masíčko můžete použít i na salát, těstoviny, na chléb, nebo třeba do rizota, kam upotřebíte i vývar, v němž se maso vařilo. To samé platí i v případě polévky.
Recept vznikl ve spolupráci s ETA.
Kuřecí wrapy s cuketou a pestem
Ingredience na 4 malé nebo 2 větší porce
- Trhané kuřecí maso:
2 kuřecí prsa
Snítka rozmarýnu
2 bobkové listy
Pár kuliček černého pepře
Sůl
1 stroužek česneku
- Bazalkové pesto:
30 g bazalky
15 g piniových semínek
15 g nastrouhaného parmezánu
1 stroužek česneku
Špetka soli
80 g olivového oleje extra virgin
- Dále:
1 střední cuketa
Olivový olej
Sůl
4 celozrnné tortilly
Římský salát
½ avokáda
Postup
- Kuřecí maso očistěte, vložte do hrnce a zalijte vodou, aby bylo ponořené. Přidejte snítku rozmarýnu, 1 – 2 bobkové listy, pár kuliček pepře, větší špetku soli a stroužek česneku. Přikryjte poklicí, přiveďte k varu a pozvolna vařte hodinu.
- Po hodině maso vyndejte a natrhejte na menší kusy. Vývar můžete použít například k přípravě rizota (můžete podávat také s trhaným kuřetem).
- Než se uvaří kuře, stihnete si připravit pesto i ogrilovat cuketu. Ingredience na pesto vložte do mixéru a rozmixujte najemno. Nemixujte příliš dlouho, aby konzistence nebyla moc jemná a pesto nezačalo ztrácet zelenou barvu. Mimochodem, bazalkové pesto můžete v sezóně nahradit i pestem z medvědího česneku.
- Cuketu nakrájejte našikmo na půl centimetru silné plátky. Rozpálený gril potřete olivovým olejem a cuketu chvíli grilujte. Během grilování osolte.
- Avokádo nakrájejte na plátky.
- Každou tortillu nejdříve nahřeje. Na tortillu položte list římského salátu (stačí, aby zakrýval asi 2/3 placky). Na salát položte do řady pár plátků grilované cukety, na ní natrhané maso, pokapejte pestem a obložte pár plátky avokáda. Boční strany tortilly ohněte dovnitř a tortillu srolujte. Ihned podávejte.