Domů » Květákový krém s kokosovým mlékem
Květákový krém s kokosovým mlékem

Květákový krém s kokosovým mlékem

Polévky k zimě prostě patří a máloco dokáže člověka tak rychle vzpružit, jako právě talíř horké polévky – ať už vývaru, anebo krémové husté polévky. A co na tom záleží, že po květáku smrdí celej barák? Když tak chutná a zahřeje, snese se i na pár minut luftování všemi okny.

Docela by mě zajímalo, jaký je váš nejoblíbenější recept s květákem. U mě to je květák na mozeček a pak miluju růžičky pečeného květáku třeba k batátovému kari.

Pískavice je moje oblíbené koření

Proto jsem jimi ozdobila i tuhle polévku, která je dalším mým nejoblíbenějším květákovým jídlem. Je krásně jemná, s lehkou oříškovou chutí po pískavici. Tohle koření vám doporučuju určitě koupit. Používám mletou pískavici od Sonnentoru. Používá se hodně do indických jídel, ale je taky moc dobrá jako „náhrada“ za oříšky. Pískavice je báječná například taky v řepové pomazánce.. anebo v různých zeleninových směsích. A je dobrá při kojení, píše se. Ale co se týče téhle polévky, tu bych při kojení moc nedoporučovala. Ač někdo říká, že jejich dítě při kojení na nadýmavé potraviny nereaguje, znám dost těch, co se jim vyhýbají jako čert kříži.

Osobně u mě a malého Honzíka jsem zjistila, že největší problém jsou kypřidla. Dám si jen kousek kynutého pečiva anebo bábovky a už je tanec. Takže si bohužel tuhle úžasnou polévku, kterou jsem stihla připravit ještě před porodem, budu muset raději ještě chvíli odpustit. Ale vy, kteří si ji můžete dopřát, se do ní určitě pusťte, je vynikající!

Detaily receptu

Množství

4 – 6 porcí

Doba přípravy

15 minut

Doba vaření

15 minut

Bez

lepku

Vhodné i pro

vegany

Ingredience

  • 150 g pórku – bílá část

  • 1 lžíce kokosového oleje

  • ½ lžičky mletého římského kmínu

  • 1/3 lžičky mleté pískavice

  • 1 lžička kurkumy

  • 500 g květáku

  • 1 l vody/zeleninového vývaru

  • sůl

  • kokosové mléko na zjemnění – asi 150 ml

Postup

  • Pórek nakrájejte na půlkolečka. V hrnci rozehřejte kokosový olej a pórek pozvolna restujte. Dávejte pozor, aby nezačal hnědnout. Když pórek změkne, přidejte koření a chvíli míchejte. Přisypejte květák rozebraný na menší růžičky a zalijte horkou vodou nebo vývarem. Osolte a vařte doměkka.
  • Polévku rozmixujte s kokosovým mlékem.
  • Servírovat můžete s květákem opečeným v troubě a bylinkami.