Lněné semínko, ví se, je zdravé. Nejvíc zdravotních benefitů z něj získáme podrcením, protože obal semínka je tak pevný, že si s ním naše trávicí šťávy neporadí a ten poklad uvnitř semínka během jeho pobytu v našem trávicím ústrojí nevyužijeme. A věděli jste, že lněné semínko, krom toho, že obsahuje hodně vlákniny, zdravé tuky a minerály, uvolňuje také hladké svalstvo? To prý pomáhá k hladšímu průběhu porodu. A víte, dámy, co také pomáhá?
Podle různých studií se zjistilo, že každodenní konzumace 6 datlí přispívá ke snazšímu porodu. Měly by se začít pravidelně jíst tak od 36. týdne – stejně, jako drcené lněné semínko. K tomuhle postřehu mě navedla kamarádka, taky už maminka, která mě kromě rad vybavila i maliníkovým čajem. Lněné semínko jsem měla ve špajzu a na nákup čaje už jsem se také chystala, ale o těch datlích jsem to fakt netušila. Každopádně když si zagoogllíte, ty studie k pozitivním účinkům datlí najdete.
Upřímně, kdo z nás by nesnil o hladkém a pokud možno rychlém průběhu porodu? A tak není divu, že hledáme různé rady a tipy, abychom tomu pomohly, jak nejlépe dovedeme. A jestliže mlsání datlí a lněného semínka spolu s popíjením čaje maliníku může byť jen trochu pomoct, byla by škoda to ty 4 týdny nedodržet. Upřímně, já velký žrout datlí nejsem, ale právě v kaši jsou super doplňkem pro jejich sladivost.Většinou si do kaše dávám pro oslazní „jen“ 3 – to mi bohatě stačí… a ty tři zbylé sním během dne. Co se týče lněného semínka, dávala jsem si ho občas do kaše už předtím, jen teď jsem zvýšila jeho dávky 🙂 Nemusíte kupovat už namleté semínko, které je nejčastěji k sehnání v nějaké směsi s dalšími ingrediencemi. Lněné semínko stačí na chvíli prohnat v mixéru. Kromě zamíchání do kaše ho můžete také vypít ve sklenici vody. Ale to se mě osobně nějak příčí.
Krom datlí a lněného semínka užívám už nějakou dobu kolagen, který si do kaše přidávám taky. Kdybyste se chtěly dočíst o mých zkušenostech s kolagenem získaných během posledních tří let, sepsala jsem pár postřehů do článku.
Takže teď už nezbývá, než shrnout tyhle tipy do receptu.
Detaily receptu
1 porce
15 minut
Ingredience
- Kaše:
2 plné lžíce jemných ovesných vloček – 30 g
1 plná lžíce namletého lněného semínka – 15 g
3 sušené datle
140 ml horké vody, mléka nebo rostlinného mléka
kolagen
jogurt na ozdobení
- Pečená hruška:
1 malá hruška nebo polovina středního plodu
javorový sirup
mletá skořice
Postup
- Hrušku nakrájejte na měsíčky nebo na plátky. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete javorovým sirupem a poprašte skořicí. Pečte při 200 °C dozlatova.
- Do misky nasypejte vločky a lněné semínko. Přidejte najemno pokrájené datle. Zalijte horkou vodou nebo mlékem a nechte odstát.
- Až kaše trochu zchladne, přidejte kolagen a promíchejte.
- V misce ozdobte jogurtem a pečenou hruškou.