Myslím, že řada z vás zná kuchařky Jíme zdravě. A kdo třeba zatím žádnou nevlastní, určitě mu budou některé z nich alespoň povědomé. Přebal zaujme na první dobrou. Krásné fotky, jednoduché, ale originální recepty. Co ještě se mi na receptech líbí je, že si řadu z nich můžete dotáhnout podle sebe do takové podoby, jak vám bude nejvíc vyhovovat. Například tento recept. Jde vlastně o složeninu 4 receptů z nové kuchařky „Jak jíme zdravě v létě“, která je rozdělena do několika tematických kategorií. A samozřejmě tam nesmí chybět recepty na grilování.
Jak jsem psala, talíř je složený ze 4 receptů z kuchařky. Jak jsem na tuto kombinaci přišla? Já ne – u konce knížky najdete tipy na kompletně složené jídlo, které ladí jak chuťově, tak výživově. Uvedení výživových hodnot u všech receptů je v kuchařkách Jíme zdravě samozřejmostí 🙂
Talíř, který jsem (víceméně 🙂 ) připravila, vám rozeberu trochu podrobnějí… dominantou je zřetelně špíz. Klasického lososa jsem vyměnila za divokého, protože by v něm mělo být méně škodlivých látek a těžkých kovů. Před dvěma lety jsem na toto téma vydala článek 6 důvodů, proč dát přednost divokému lososovi. Teď v těhotenství, kdy ovlivňuji zdraví nejen svoje, ale i našeho Honzíčka, si dávám pozor a pokud mám na výběr, raději se vyhnu jakékoliv větší hrozbě. V kuchařce se rybí maso marinuje ve směsi koření zvané blackened Jelikož jsem si s čerstvým lososem nechala od Rohlíku dovézt i čerstvý tymián, který miluju a hodí se i k cuketě, vyměnila jsem koření za tymián.
Grilovaná mrkev – už jste ji někdy zkoušeli? Já zatím nikdy, ani by mě nenapadlo grilovat mrkev. A přitom skvěle vynikne její nasládlá chuť. Med v receptu můžete nahradit třeba javorovým sirupem. Navíc jsem si dovolila zakápnout mrkev trochou oleje, která v receptu není.
Salát z okurky a ředkviček vás skvěle osvěží – na léto ideálka. Salát je dochucený ume octem. Ten má schopnost jídlo jak dokyselit, tak dosolit – skvělá to věc! Kopr, který je v receptu na salát uvedený, by se k rybě hodil sice taky, ale víte, já ho nějak moc nemusím…
A nakonec dip – jednoduchý dip z jogurtu a máty, který jsem připravila z dobrého hustého jogurtu (namísto nízkotučného) a čerstvé máty ze zahrádky – další komonent, který vás osvěží.
Jídlo, a potažmo i celou kuchařku, hodnotím velice pozitivně. Mám ráda jednoduchost a tu zde najdete na každičké stránce. Krom toho si můžete jídla dotáhnout podle sebe, jak jsem psala. Máte super základ pro to tvořit v kuchyni vynikající zdravá jídla a navíc během chvíle.
Jooo a abych nezapomněla, když jsem vařila tuhle dobrotu, připravovala jsem i náš oblíbený ledový čaj – recept na konci 🙂
Detaily receptu
1 porce
1 hodina
lepku
Ingredience
- Ryba:
120 g filetu z lososa bez kůže
1 lžička blackened koření na ryby
12 plátků cukety nastrouhaných škrabkou (12× 5 g)
šťáva z ½ limetky k podávání
- Koření blackened:
2 lžíce mleté uzené papriky
1 lžička kajenského pepře
1 lžička sušené cibule
1 lžička sušeného česneku
1 lžička sušeného drceného oregana
½ lžičky pepře
- Grilovaná medová mrkev (2-4 porce):
400 g mrkve s natí
šťáva z ½ citronu
1 lžička medu
5 g loupaného černého sezamu
- Okurkový salát s ředkvičkami (2-4 porce):
150 g ředkviček
250 g okurky
1 lžíce umeocta
1 lžička olivového oleje
1 malá hrst čerstvého koriandru (nasekaného nahrubo)
1 malá hrst čerstvého kopru (nasekaného nahrubo)
- Mátovo-jogurtový dip (2-4 porce):
150 g řeckého jogurtu (0 % tuku)
1 lžíce čerstvé máty (nasekané nahrubo)
sůl
pepř
Postup
- Příprava ryby:
- Předehřejte si kontaktní gril na střední teplotu.
- Lososa nakrájejte na 3 špalíky a ty obalte v blackened koření. Poté si připravte špejli na špízy a střídavě na ni napichujte lososové špalíky a plátky cukety (ty napichujte vždy po trojicích).
- Špíz poskládejte tak, aby na obou jeho okrajích skončila cuketa.Připravený špíz přemístěte na předehřátý gril a grilujte 4 minuty z každé strany.
- Hotový špíz zakápněte limetkovou šťávou a podávejte.
- Grilovaná medová mrkev:
- Předehřejte si kontaktní gril na střední teplotu.
- Mrkve oloupejte (pokud však mají slupku jemnou a čistou, mrkve loupat nemusíte – stačí je pouze řádně očistit kartáčkem). Poté z mrkví odkrojte přibližně 5 g natě, které si schovejte na později, a následně všechny mrkve podélně rozkrájejte na čtvrtiny.
- V misce si smíchejte citronovou šťávu s medem a vzniklou směs promíchejte s nakrájenými mrkvemi. Připravené mrkve přemístěte na předehřátý gril a opékejte přibližně 10 minut, dokud mrkve nezezlátnou a nezměknou (zároveň by však neměly změknout příliš).
- Opečené mrkve přemístěte na servírovací talíř a posypte černým sezamem. Navrch pak natrhejte mrkvovou nať, kterou jste si dříve uschovali, a podávejte
- Okurkový salát s ředkvičkami
- Ředkvičky omyjte a očistěte, okurku omyjte a obojí nakrájejte na tenké plátky.
- Nakrájenou zeleninu dejte do mísy, přidejte umeocet a olivový olej a vše promíchejte.
- Výslednou směs zasypte nasekaným koriandrem a koprem a podávejte.
- Mátovo-jogurtový dip:
- Řecký jogurt smíchejte s nasekanou mátou a výslednou směs dochuťte solí a pepřem.
- Hotový dip přemístěte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici.
A nakonec ještě TIP ODE MĚ: LEDOVÝ ČAJ
Nikdy jsem při jeho přípravě nic nevážila a neměřila, ale snad se vám povede stejně tak dobře, jako si ho vychutnáváme doma my 🙂 Čaj roibos zaliju vroucí vodou a nechám půl hodiny louhovat. Množství je tak cca 2 plné lžíce na 1 litr vody. Pak zaliju trochou dobrého jablečného dřusu – množstí asi 100 – 150 ml. Zakápnu trochou citronu nebo limety a podle chuti doředím vodou. Nechám chladit. Pak už stačí jen nalít na kostky ledu a nechat se osvěžit 😉