Při pohledu na ně si někdo řekne „zase další Raffaello“. Ale právě proto, že to není zase další recept na koule ze salka, jsem to pojmenovala tak, jak to vidíte. V kuličkách není žádný přidaný cukr, nejsou doslazované ani ovocem. Jsou zkrátka pro ty, kteří si tak jako já dokážou vychutnat přirozeně nasládlou chuť v ořeších a kokosu a kteří řekli cukru „sbohem“.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 18. 12. 2019
Letos máme napečeno (zatím) 16 druhů cukroví. S mamkou jsme se dohodly, že stejně jako minulý rok spojíme síly, a tak jsme si rozdělily, která co upeče. Baví nás to. A ačkoli když jsem měla před dvěma týdny velkou víkendovou krizi a nejradši bych si hodila nohy na stůl, stejně jsem sáhla po válečku a jela a jela až do půlnoci. To, že jsem byla po dvou dnech stahaná jako kůň, vyváží radost, kterou z toho budou mít ostatní. A i já z toho mám radost, i když to nejím. Cukroví krásně voní po baráku a vůbec – je na to pěkný pohled.
Proč nejím cukroví? Nejsem tak dokonale striktní, že bych nedala do pusy ani kousek. Ale určitě mě netrápí pohled na třípatrový stojan plný cukroví. Nemám potřebu se tím nacpávat. Mám radost z toho, že nejsem pod vlivem drogy jménem cukr. A když náhodou přijde opravdu chuť, dám si třeba marokánku ze sušeného ovoce a ořechů, linecké z celozrnné mouky a s minimem cukru, rawládky, na které jsem vám dávala recept minulý rok a nebo tyhle kuličky, které nejsou doslazované ani ovocem, ale které mě uspokojí i bez toho, aniž bych musela sníst celý talíř. To je totiž pro vysokotučné/nízkosacharidové potraviny charakteristické. Kombinace sladkého a tučného je naopak návyková a nezdravá. Když si ale dáte kvalitní zdroj tuku, může nám to jedině prospět.
Naštěstí už nepanují fámy, že jíst tuky je nezdravé. Musíte si jen umět vybrat a poslouchat svoje tělo. Časem začnete lépe vnímat, kdy máte opravdu hlad a kdy vás jen honí mlsná. Když tělu nebudete podsouvat sladkosti, přestane vás mlsná honit prakticky úplně. Kvalitní strava je základ pro spokojené tělo jak po fyzické tak po psychické stránce. Obzvlášť Vánoce jsou kritické období, kdy mají lidé tendenci huntovat se, co to jde. A přitom tento čas můžou využít k procházkám na čerstvém vzduchu, k přečtení si knížky, naučení se něčeho nového… je to navíc období, kdy můžete zvážit, jestli není na čase přepnout něco ve své hlavě, co Vám brání v tom, čeho se snažíte už dlouho dosáhnout a jít si za tím. Může to být právě posun ke zdravější životosprávě. Nemyslím tím „časově omezenou dietu“. Takové nefungují. Předsevzetí „zhubnu“, je špatné. Pokud někdo chce najet na zdravé jídlo, pohyb, meditace nebo cokoliv, co zlepší Vaši fyzickou a psychickou kondici, není to něco, co máte dělat omezenou dobu. Je to ŽIVOTNÍ STYL, který má trvat dlouhodobě.
Nejhorší jsou při cestě za lepším „JÁ“ rejpalové, typu: ,,To už takhle jako budeš jíst nafurt?“ No však o tom to je. Vy jim snad vyčtete ,,To chceš fňukat, že se ti špatně dýchá do kopce, nafurt?“ Když si u mísy s cukrovím řeknete: „Ještě poslední kousek,“ nebude to pravděpodobně poslední kousek. Neomlouvejte si svoje chyby pořád dokola. Kdo chce změnu, musí pro to něco dělat. Přísnost se vyplatí. Pak jí nebudete potřebovat, protože zvyk je železná košile. Ve chvíli, kdy v určité věci získáte grif, budete se potýkat se stále menšími a menšími překážkami. Nebo naopak když nevíte, kde je ten opravdový problém, když víte, že se stravujete zdravě, hýbete se, nemějte k sobě stále ten samý kritický přístup. I ten může být překážkou. Raději najděte někoho, kdo Vám pomůže rozlousknout jádro problému a postavte se mu čelem.
A hlavně…MĚJTE SAMI SEBE RÁDI. Kdo Vás vidí kritickýma očima, Vás neuvidí v lepším světle, ani kdybyste se přetrhli. Pro takového člověka nemá cenu plýtvat energií. Energii věnujte hlavně sami sobě, protože tím, že budete sami sebe dělat šťastnými, budou mít radost i Vaši nejbližší, kteří nevidí chyby, za které se podceňujete. Tihle lidi s Vámi tu radost s chutí sdílí a podnítí ve Vás jen to nejlepší. Ať už to bude snaha vzdělávat se, růst, přestat jíst cukr…cokoliv. To Vás nabije ještě víc a dá Vám to tolik elánu, že i Vy jim budete moct dělat svět krásnější.
Držím vám všem palce ve snaze vkročit do ještě lepšího roku, než byl tento! Užijte si krásné Vánoce s těmi, se kterými to stojí za to!
Detaily receptu
12 kousků
30 minut
LEPKU
VEGANY
Ingredience
100 g kešu ořechů
60 g strouhaného kokosu + na obalení
40 g kokosového másla
1 vanilkový lusk
Postup
- Kešu ořechy rozemelte nebo rozmixujte najemno. Přidejte 40 g kokosu a společně mixujte asi půl minuty, dokud se nezačnou tvořit větší hrudky.
- Přidejte změklé kokosové máslo, semínka z vanilky a opět promixujte. Konzistence bude připomínat ořechové máslo. Vmíchejte zbylých 20 g kokosu. Směs dejte do lednice ztuhnout. Nesmí ale úplně ztvrdnout.
- Z hmoty vyválejte kuličky. Snažte se co nejrychleji, aby vám mezi dlaněmi netály. Obalte v kokosu a uložte do chladu.