I přesto, že nejsem velký jedlík masa, si jednou za čas ráda dám kousek hovězího. Tělo si o to zkrátka řekne. A pokud není zrovna možnost dopřát si vynikající steak, připravím si nějakou zdravou dobrotu, kde sice chuť hovězího dominuje, ale je doprovázené zdravou složkou.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 23. 11. 2016
Bez zeleniny by to u mě zkrátka nešlo a přiznám se, že jsem dost nesvá, když mám jíst jakékoliv jídlo, v němž chybí ovoce nebo zelenina. Je to pro mě stejně samozřejmé, jako k dortu patří krém a do rybníka patří ryby. I když mamka uvaří ty nejlepší španělské ptáčky nebo si zrovna pochutnáváme na plněných bramborových knedlících, něco mi tam nehraje. Nejraději mám yvážené jídlo, v němž mám všechno, co mám ráda a bez výčitek si na něm pochutnám.
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 1 porce
Suroviny:
Masové koule:
- 120 g mletého hovězího masa
- 1 plátek toustového chleba (nebo 12 g střídky z žemle)
- Mléko
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- ½ stroužku česneku
- Provensálské bylinky
Rajčatové ragů:
- 1 lžíce oleje (např. řepkového)
- ½ malé cibule
- 20 g celeru
- 30 g mrkve
- 1 lžička rajského protlaku
- 200 g loupaných drcených rajčat
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce jemné pokrájené petrželky
- Parmezán
Polentová kaše:
- 150 ml vody
- 100 ml mléka
- 50 g polenty (instantní)
- Sůl
Postup:
- Maso vložte do mísy. Mléko ohřejte a namočte v něm toustový chléb zbavený kůrky, tekutinu vymačkejte a chléb dejte k masu. Osolte, opepřete, přidejte najemno podrcený česnek, špetku provensálských bylinek a důkladně masovou směs promíchejte. Rozdělte na tři díly a vytvarujte koule. Koule přendejte na plech vyložení pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200 ⁰C a pečte 15 minut.
- Na pánvi rozehřejte olej. Nakrájejte cibuli nadrobno a zpěňte. Mrkev a celer nakrájejte na drobné kostičky přidejte k cibuli. Opékejte za občasného míchání dozlatova. Přidejte protlak a promíchejte, zalijte drcenými rajčaty, osolte, opepřete a vařte do zhoustnutí. Odstavte z ohně a přimíchejte petrželku.
- V rendlíku přiveďte k varu vodu s mlékem. Osolte. Přisypte polentu a míchejte, dokud není hotová.
- Na talíř nandejte polentovou kaši, na ní ragů a masové koule a posypte podle chuti parmezánem.