Domů » Masové koule s rajčaty a polentovou kaší

Masové koule s rajčaty a polentovou kaší

I přesto, že nejsem velký jedlík masa, si jednou za čas ráda dám kousek hovězího. Tělo si o to zkrátka řekne. A pokud není zrovna možnost dopřát si vynikající steak, připravím si nějakou zdravou dobrotu, kde sice chuť hovězího dominuje, ale je doprovázené zdravou složkou.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
23. 11. 2016

Bez zeleniny by to u mě zkrátka nešlo a přiznám se, že jsem dost nesvá, když mám jíst jakékoliv jídlo, v němž chybí ovoce nebo zelenina. Je to pro mě stejně samozřejmé, jako k dortu patří krém a do rybníka patří ryby. I když mamka uvaří ty nejlepší španělské ptáčky nebo si zrovna pochutnáváme na plněných bramborových knedlících, něco mi tam nehraje. Nejraději mám yvážené jídlo, v němž mám všechno, co mám ráda a bez výčitek si na něm pochutnám.

Doba přípravy: 30 minut

Množství: 1 porce

Suroviny:

Masové koule:

  • 120 g mletého hovězího masa
  • 1 plátek toustového chleba (nebo 12 g střídky z žemle)
  • Mléko
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • ½ stroužku česneku
  • Provensálské bylinky

Rajčatové ragů:

  • 1 lžíce oleje (např. řepkového)
  • ½ malé cibule
  • 20 g celeru
  • 30 g mrkve
  • 1 lžička rajského protlaku
  • 200 g loupaných drcených rajčat
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce jemné pokrájené petrželky
  • Parmezán

Polentová kaše:

  • 150 ml vody
  • 100 ml mléka
  • 50 g polenty (instantní)
  • Sůl

Postup:

  1. Maso vložte do mísy. Mléko ohřejte a namočte v něm toustový chléb zbavený kůrky, tekutinu vymačkejte a chléb dejte k masu. Osolte, opepřete, přidejte najemno podrcený česnek, špetku provensálských bylinek a důkladně masovou směs promíchejte. Rozdělte na tři díly a vytvarujte koule. Koule přendejte na plech vyložení pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 200 ⁰C a pečte 15 minut.
  2. Na pánvi rozehřejte olej. Nakrájejte cibuli nadrobno a zpěňte. Mrkev a celer nakrájejte na drobné kostičky  přidejte k cibuli. Opékejte za občasného míchání dozlatova. Přidejte protlak a promíchejte, zalijte drcenými rajčaty, osolte, opepřete a vařte do zhoustnutí. Odstavte z ohně a přimíchejte petrželku.
  3. V rendlíku přiveďte k varu vodu s mlékem. Osolte. Přisypte polentu a míchejte, dokud není hotová.
  4. Na talíř nandejte polentovou kaši, na ní ragů a masové koule a posypte podle chuti parmezánem.