,,Co je malé, to je hezké,“ říkává moje mamka. V případě drobných mazanečků to rozhodně platí. Drobné bochánky nejen, že pěkně vypadají, uvnitř skrývají nadýchané těstíčko a sladké rozinky, které – stejně jako mamka – máčím předem v rumu. V tomhle s ní totiž taky souhlasím 🙂
Rozinky v rumu a další tajné přísady
Když zpracovávám těsto na mazance, musím tam těch rozinek přidat o kapánek více, protože, se během zadělávání jaksi…ehm…ztratí 🙂 Bez rozinek naložených v rumu by to nebyly ty naše tradiční domácí mazance ani vánočky a vsadím se, že takových nás tu je víc než dost.
V čem se s mamkou v přípravě mazance rozcházíme, je použití mouky. Zatímco v jejím pečivu převládá především polohrubá mouka, já sázím spíš na převahu hladké s příměsí polohrubé. V tomto receptu jsem zkusila poměr vyvážit 1:1 a myslím, že konzistenci a textuře to prospívá. Bochánky se pěkně vyvalují, dobře drží tvar a na chuti jsou také skvělé. Nicméně, myslím si, že když nahradíte polohrubou světlou mouku moukou hladkou celozrnnou, nic tím nezkazíte. Co ale nedoporučuji nahrazovat, je máslo – tuk dává chuť a máslo dává těstu nezaměnitelnou chuť a vůni. Bez másla by to nebyly ty skvělé voňavé mazanečky, které si pamatujeme z dětství.
Detaily receptu
5 kusů
40 minut + kynutí (100 minut)
25 minut
Ingredience
15 g droždí
50 g třtinového cukru můžete nahradit xylitolem
100 ml mléka
150 g polohrubé mouky
špetka muškátového oříšku
špetka soli
2 lžíce rozinek (naložených v rumu)
80 g másla
2 žloutky
vejce na potření
plátky mandlí na posypání
Postup
- Droždí rozdrobte do mističky. Přidejte lžičku cukru a promíchejte. Ohřejte mléko a trochu přilejte k droždí. Přidejte ještě lžičku mouky a vidličkou rozmíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
- Ve zbylém mléce nechte rozehřát máslo.
- Ve větší míse smíchejte mouky s cukrem, muškátovým oříškem, solí a rozinkami.
- Do mísy s moukou přidejte kvásek, přilijte mléko s máslem a rozšlehané žloutky. Zpracujte těsto a nechte hodinu kynout pod utěrkou.
- Těsto vyklopte na pracovní plochu a propracujte. Rozdělte na 5 kousků. Z každého uválejte pěkné bochánky. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nahoře nařízněte ostrým nožem křížky. Nechte kynout 20 minut.
- Po vykynutí bochánky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí.
- Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte dozlatova asi 25 minut.
Děkuji Probio za poskytnutí kvalitních ingrediencí!