Domů » Tvarohový závin s jablky
Jablečný závin z celozrnného tvarohového těsta

Tvarohový závin s jablky

Kdo mě zná osobně, ví, že podle kuchařek a časáků moc často nevařím a nepeču. Kdo u mě byl doma, ví, že jich mám ale haldu a hrozně ráda se jimi probírám 😀 A kdo mě sleduje na Instáči, zjistil, že sem tam se k nějakému tomu receptu dostanu a že můj nejoblíbenější je recept na mrkvové noky podle kuchařky Jíme zdravě po celý rok.

Jablečný závin z celozrnného tvarohového těsta

Jíme zdravě vydalo novou jarní kuchařku spolu se speciální velikonoční kuchařkou, kterou ale k ruce, resp. k vaření vytáhnete s chutí i jindy během roku. Závin, který jsem podle kuchařky zkoušela, je toho důkazem. Můj osobní kritik Honza mi to dosvědčil, když jsem mu závin naservírovala. Měla jsem trochu výčitky, že mi v troubě praskl a nevěděla jsem, jestli se mi podaří udělat líbivá fotka. „Tak ho upeč ještě jednou, mě by to nevadilo,“ podsunul mi nenápadně, mlsoun jeden 🙂

Tvarohové dezerty u nás doma milujeme

Tvarohové, vláčné dezerty – to je jeho! Zdravé dezerty – to je zase moje parketa. Znovu už jsem závin nepekla, ale určitě se k němu zase brzy dostanu. Je jednoduchý, dobrý…zkrátka asi tak, jako většina receptů z kuchařek Jíme zdravě. Proto je mám ráda.

U velikonoční kuchařky se mi moc líbí fotky – konečně zase ten rukopis přirozenosti, se kterým Jíme zdravě kdysi začali. I proto jim vyznávám sympatie 🙂 Vizuální stránka je ta první, která vás přitáhne ke čtení. Takže věřím, že si kuchařku oblíbíte, jen co do ní nahlédnete.

Co v kuchařce najdete

Kuchařka Jak jíme zdravě na jaře je opět jako ty předchozí plná skvělé – zdravé, jednoduché – inspirace. Obzvlášť kapitola o vejcích mě zaujala. Vajíčka já miluju, ale o úpravách, které se zde uvádějí, jsem vůbec nevěděla. Pajeon – víte o čem je řeč? Tradiční korejská palačinka je to! A krom toho najdete přehledně postupy k základním úpravám, jako je vejce naměkko nebo nahniličko, najdete tam tipy na omelety a další vaječné dobroty!

V kuchařce najdete recepty ze sezónních surovin rozdělených do několika sekcí, které doprovází poučky jak o surovinách, tak o „ideálním“ stravování v toto roční období.

Kuchařky Jíme zdravě na jaře

Recept jsem trochu upravila

K samotnému receptu na závin bych ještě chtěla dodat – opět jsem se pustila trochu do vlastní úpravy, resp. jsem chtěla na zkoušku vytvořit jen poloviční dávku. Jak se ukázalo, poloviční dávka těsta na náplň uvedenou v kuchařce byla na jeden závin tak akorát 🙂 A klidně bych ještě přidala jablíčka, protože těch není v závinu nikdy dost!

Popisuji tedy recept v kostce tak, jak je uveden v kuchařce, ale jestli se toho budete držet, nebo půjdete cestou poloviční dávky těsta, je na vás.

Jablečný závin s tvarohem z celozrnného těsta

Detaily receptu

Množtí

1 závin

Doba přípravy

20 minut

Doba pečení

40 minut

Ingredience

  • Těsto:
  • 250 g změklého másla

  • 250 g odtučněného tvarohu

  • 150 g hladké mouky

  • 150 g hladké celozrnné mouky

  • Náplň:
  • 250 g odtučněného tvarohu (použila jsem polotučný)

  • 3 lžíce třtinového cukru (nahradila jsem 2 lžícemi xylitolu)

  • 2 větší jablka (dala jsem 3 a dám příště víc)

  • 2 lžičky mleté skořice

  • Na potření:
  • 1 vejce

Postup

  • Z uvedených surovin zpracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte v lednici odpočívat. Uvedeno je 15 minut, nechala jsem necelou hodinu.
  • Mezitím si připravte náplň – tvaroh oslaďte. Jablka nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich šťávu, promíchejte se skořicí.
  • Těsto vyválejte na obdélník silný asi 3 mm. (Mě těsto vyšlo na plát asi 27×35 cm)
  • Doprostřed těsta navrstvěte jablka a na ně rozetřete tvaroh. (ehm, omylem jsem zaměnila postup a dala nejdřív tvaroh, pak jablka).
  • Těsto zaviňte z obou stran a boky zasuňte pod závin.
  • Potřete rozšlehaným vejcem (ještě jsem párkát propíchla vidličkou). Pečte při 175 °C asi 40 minut. Nechte vychladnout a až pak se do něj pusťte.