Nejednou se hodí mít po ruce super rychlý recept na zdravé pečivo. Stihnete ho upéct dřív, než byste se vypravili do obchodu. Ovesné bagely jsou připravené z pár ingrediencí, které míváme běžně doma.
Recept na ovesné bagely jsem připravila z množství ingrediencí, které vyjde na 2 velké bagely. Pokud byste si chtěli napéct pečiva více a uložit jej do mrazáku, můžete, protože tyto bagely skvěle chutnají i po rozmrazení.
Naslano i nasladko
Bagely, stejně jako řadu jiného pečiva, si vychutnáte jak naslano, tak nasladko. Ve slané verzi můžete zkusit třeba mrkvovou pomazánku, vaječnou, rybičkovou, tvarohovou s bylinkami…v kombinaci s různými druhy zeleniny, klíčky, šunkou atd. Nasladko se samozřejmě nabízejí různé džemy v kombinaci s tvarohem nebo skyrem, popř. tyto mléčné dobroty s čerstvým ovocem a oříšky.
Ovesné bagely s tvarohem
Ingredience na 2 ks:
120 g jemných ovesných vloček
150 g měkkého tvarohu (použila jsem odtučněný, může být i polotučný)
½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
Větší špetka soli
Hrstka slunečnicových semínek + na obalení
K obložení jsem použila tvaroh, ředkvičky a okurku, koření dukkah a oregano
Postup
- Ovesné vločky v mixéru rozmixujte najemno.
- V míse smíchejte s tvarohem, kypřicím práškem a solí. Těsto dobře propracujte.
- Rozdělte na 2 poloviny. Z každé vytvarujte plochý bochánek. Uprostřed udělejte prstem otvor.
- Vrchní stranu překlopte na talířek se semínky, lehce přitiskněte, znovu obraťte a položte na plech vyložený pečicím papírem. Totéž udělejte se druhým bagelem.
- Pečte při 180 °C 23 – 25 minut. Po upečení nechte vychladnout.